Krompirjeva kremna juha s porom in lososom
Preprosta juha za eleganten obed
Krompirjeva kremna juha s porom in lososom
Preprosta juha za eleganten obed
Recept je objavljen v reviji Dober tek, oktober 2012
ČAS PRIPRAVE: 35 min
KOLIČINA: za 6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- košček masla
- 1 žlica olja
- 1 velik por
- 1 lovorov list
- 750 g mokastega krompirja
- 7,5 dl piščančje ali zelenjavne jušne osnove
- 1 dl sladke smetane
- 180 g prekajenega lososa
- sol
- poper
- drobnjak za posip
Priprava
Por očistimo, razpolovimo, dobro operemo in narežemo na tanke rezine. Krompir olupimo in narežemo na kocke. Rezine lososa narežemo na trakove.
V veliki kozici segrejemo maslo in olje, dodamo por in lovorov list in ju pražimo 8 do 10 minut, da se por zmehča, nato dodamo krompir, dobro premešamo in dolijemo jušno osnovo in smetano. Zavremo, solimo in popramo ter kuhljamo 10 do 15 minut, da se krompir skuha.
Iz juhe odstranimo lovorov list, vanjo vmešamo dve tretjini lososa in jo nalijemo na krožnike. V vsak krožnik dodamo še nekaj prihranjenega lososa in jo okrasimo z narezanim drobnjakom.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.