Sestavine

  • 1 čebula
  • 1 korenček
  • 1 steblo stebelne zelene
  • 2 stroka česna
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 600 g olupljenega krompirja
  • 1 l zelenjavne ali piščančje jušne osnove
  • 100 g mesnate slanine
  • 200 g ohrovta
  • sol
  • poper
  • oljčno olje, ko postrežemo

Priprava

1.

Olupljeno čebulo in česen, ostrgan korenček in zeleno narežemo na kose, damo v sekljalnik in sesekljamo. V veliki kozici na srednji temperaturi segrejemo olje, dodamo sesekljano zelenjavo in na koščke narezan krompir, solimo, zmanjšamo temperaturo, pokrijemo in dušimo približno 5 minut, da se zelenjava začne mehčati. Nato dodamo jušno osnovo, povečamo temperaturo in zavremo. Kuhamo še 5 minut, da se zelenjava skuha.

2.

Medtem hrustljavo spečemo slanino in jo natrgamo na primerno velike kose. Ohrovtu odstranimo stržen in liste narežemo na trakove.

3.

Juho s paličnim mešalnikom ali v kuhinjskem strojčku gladko zmešamo, ponovno zavremo in dodamo ohrovt. Kuhamo še nekaj minut, da se ohrovt skuha, vendar mora biti še vedno čvrst. Solimo po potrebi, popramo in postrežemo s hrustljavo slanino. Vsak si po želji juho pokaplja z malo oljčnega olja.

 

7