Takos z natrgano svinjino
Nacufana, natrgana ali nacefrana svinjina je v naših krajih razmeroma nov pojav. Največkrat je na voljo v lokalih, specializiranih za burgerje.
Takos z natrgano svinjino
Nacufana, natrgana ali nacefrana svinjina je v naših krajih razmeroma nov pojav. Največkrat je na voljo v lokalih, specializiranih za burgerje.
Nacufana svinjina je priljubljena ameriška klasika, ki prihaja iz Južne Karoline. Meso počasi pečejo v prekajevalniku na oglje, da se povsem zmehča, nato pa ga nacefrajo. Največkrat ga nadevajo v mehke krušne bombete skupaj z omako za žar, vloženo zelenjavo in hrustljavo zeljno solato. Če ste razpoloženi za peko na prostem in imate potrebno opremo, jed le pripravite na žaru. Ampak počasi, pokrito in pri nizki temperaturi.
Sestavine
- 600 g svinjskega vratu brez kosti
- sol in poper
- 2 žlici gorčice
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 1 žlička kajenskega popra
- 1 žlička česna v prahu
- 1 žlica sončničnega olja
- 150 g jogurta
- 2 stroka česna
- 1 avokado
- 1/2 limone
- 4 koruzne tortilje
- 100 g češnjevih paradižnikov
- 4 večji listi zelene solate
- 50 g koruze iz pločevinke
- 1 rdeča čebula
Priprava
Meso solimo in popramo. V skledi zmešamo gorčico, mezgo, kajenski poper in česen ter z mešanico premažemo meso.
Po eni uri meso položimo v naoljen pekač s pokrovom in v pečici pečemo približno 20 minut na 180 °C. Nato temperaturo znižamo na 130 °C in pečemo še 2 uri. Meso vzamemo iz pečice, pustimo, da se nekoliko ohladi, nato pa z vilicami natrgamo na manjša vlakna.
Za jogurtovo omako v jogurt vmešamo sesekljan česen in solimo po okusu. Za gvakamole prerežemo avokado, odstranimo koščico in izdolbemo sredico. V skledici z vilicami pretlačimo meso avokada in dodamo limonov sok.
Zelenjavo očistimo in narežemo na manjše koščke.
V tortilje razporedimo solato, meso, jogurtovo omako in gvakamole ter dodamo paradižnik, koruzo ter čebulo.
Podobni recepti
Piščančje tortilje
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.