Polnjeni lignji z rižem
Prava morska poslastica
Polnjeni lignji z rižem
Prava morska poslastica
Recept je objavljen v reviji Dober tek, julij/avgust 2020
ČAS PRIPRAVE: 1 ura
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 3 zreli podolgovati paradižniki
- 75 g domače polsuhe salame
- 4 očiščeni lignji (približno 700 g)
- majhen šopek peteršilja
- 4 žlice oljčnega olja
- 100 g riža basmati
- 1 dl belega vina
- 2 dl piščančje jušne osnove
- sol in poper
ko postrežemo
- zelena solata
- hrustljav kruh
Priprava
Salami odstranimo ovoj in jo narežemo na majhne koščke. Čebulo in česen sesekljamo. Paradižnik narežemo na koščke. Lignje očistimo, telesa lignjev pustimo cela, lovke pa grobo nasekljamo. Peteršilj drobno sesekljamo.
V globoki ponvi segrejemo olje in na njem pražimo salamo 2 do 3 minute, da se rahlo hrustljavo zapeče. Dodamo čebulo in ščep soli ter pražimo še 10 minut, da se čebula zmehča. Dodamo česen in pražimo še minuto, nato dodamo riž in vse dobro premešamo. Prilijemo vino in pustimo vreti, da izpari. Nato dodamo paradižnik in jušno osnovo ter nežno kuhamo 12 minut, da se riž zmehča. Primešamo lovke lignjev in peteršilj ter malo solimo in popramo.
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). V koničasti del lignjev naredimo majhno luknjico (da se v pečici ne bodo razpočili), nato jih nadevamo (a ne preveč) z riževo mešanico. Položimo jih v pekač in naokrog razporedimo preostali nadev, pokapamo z oljčnim oljem in pečemo 20 minut. Postrežemo z zeleno solato in kruhom.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.