Sestavine

  • 3 stroki česna
  • 1 rdeč čili
  • nekaj vejic peteršilja
  • 1 žlička sladke dimljene mlete paprike
  • 1⁄2 žličke ostre dimljene mlete paprike
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 400 g kraljevih kozic (neolupljenih ali pa jim pustimo vsaj repe)
  • sol
  • 1 kozarček (400 g) vloženih papričic ali rdečih paprik v olju
  • limonovi krhlji, ko postrežemo

Priprava

1.

Pretisnjen česen, drobno sesekljana čili in peteršilj, obe papriki in oljčno olje zmešamo z metlico. Marinado pomešamo s kozicami in solimo. Posodo pokrijemo, postavimo v hladilnik in pustimo marinirati vsaj 30 minut. Nato na vsako nabodalo nanizamo 4 ali 5 kozic, mednje pa damo nekaj odcejenih vloženih papričic ali vloženih rdečih paprik, ki smo jih poprej narezali na manjše kose.

2.

Zakurimo žar in počakamo, da plameni pojenjajo in nastane siva žerjavica z žarečo sredino. Nabodala pečemo na močno razgreti rešetki 3 do 4 minute, da se rakci obarvajo rožnato in so neprosojni. (Lahko jih spečemo tudi v rebrasti ponvi.) Takoj jih postrežemo s krhlji limone in obilo česnove majoneze z žafranom.

2