Sestavine

  • 1 glava kitajskega zelja
  • 1 žlica morske soli
  • 3 stroki česna
  • 2,5 cm velik kos ingverja
  • 2 žlici ribje omake (po želji)
  • 2 žlici čilijeve omake srirača ali čilijeve paste
  • 1 žlica rjavega sladkorja
  • 3 žlice riževega kisa
  • 8 redkvic
  • 2 korenčka
  • 4 mlade čebulice

Priprava

1.

Kitajsko zelje narežemo na 2,5 cm široke trakove. Posujemo jih z 1 žlico morske soli in pustimo 1 uro. Medtem pripravimo pasto za kimči, tako da v skledici zmešamo strt česen, olupljen in nariban ingver, ribjo omako (če jo imamo), čilijevo omako, sladkor in rižev kis.

2.

Redkvice grobo naribamo, korenčka narežemo na vžigalice ali grobo naribamo, mlado čebulico zelo tanko narežemo. Zelje speremo pod tekočo mrzlo vodo, ga odcedimo in dobro osušimo. Damo ga v veliko skledo in zmešamo s pasto, redkvicami, korenčkom in mlado čebulico. Ponudimo takoj ali pa vložimo v velik kozarec, ga tesno zapremo in čez noč fermentiramo na sobni temperaturi, nato pa shranimo v hladilnik, kjer se obdrži do 2 tedna, pri čemer se okus sčasoma razvije in izboljša.

Nasvet

Sestavine za kimči lahko tudi prilagodite lastnim željam, zato se bo končni izdelek morda razlikoval od našega na fotografiji (uporabili smo fotografijo Antonija Shkrabe s spletne strani Pexels).

3