Sestavine

  • 600 g svežega čemaža
  • sladkor demerara
  • morska sol
  • negazirana mineralna voda

Priprava

1.

Preden se lotimo recepta, steriliziramo kozarec ali kozarčke, med fermentiranjem pa bomo morali 4 do 7 dni vsak dan preveriti, kaj se v njih dogaja.

2.

Čemaž temeljito operemo, nato ga osušimo s čisto kuhinjsko krpo ali v centrifugi za solato. Narežemo ga na trakove. Za približno pest čemaževih trakov položimo v skledo in jih razporedimo po dnu. Trakove posujemo s tanko plastjo sladkorja in soli, nato ponovimo z naslednjo plastjo čemaža in spet s sladkorjem in soljo, dokler ne porabimo vsega čemaža. Pustimo stati kakšnih 30 minut, da se začne izločati vlaga.

3.

Čemaž s prsti dobro zmasiramo. Pri tem bo potemnel in začel izgubljati obliko. Pustimo ga počivati še 30 minut.

4.

Čemaž nalagamo v kozarec (ali kozarčke) in ga pri tem pritiskamo ob dno, da se znebimo zračnih mehurčkov. Naložimo ga do vrha, spet potlačimo in preverimo, ali je v kozarcu dovolj tekočine, da je ves čemaž prekrit (po potrebi dodamo malo mineralne vode). Ko je čemaž potopljen v slanico, zmečkamo kos papirja za peko in ga potlačimo v kozarec – to bo čemaž obtežilo in poskrbelo, da bo ostal potopljen.

5.

Kozarec pokrijemo s čisto muslinasto tkanino in jo pritrdimo z gumico. Na hladnem, temnem mestu pustimo čemaž fermentirati 4 do 7 dni, odvisno od tega, kako močan okus želimo. Kozarec vsak dan preverimo, odstranimo muslin in papir ter pustimo, da uidejo plini. Ko nam je okus čemaža všeč, odstranimo muslin in papir ter kozarec zapremo s steriliziranim pokrovom. Shranimo ga v hladilnik, da se fermentacija ustavi.

Nasvet

  • Namesto čemaža lahko pripravimo tudi fermentirano mlado čebulico. Količina sestavin in postopek sta enaka.
  • Fermentirani čemaž in mlada čebulica se v hladilniku obdržita do 1 meseca.
  • Z izrazitim okusom lepo dopolnita nežno jajce na oko na kosu domačega kruha.
2