Čičerkina solata z redkvico
Malce drugačna osvežilna solata za tople pomladne dni
Čičerkina solata z redkvico
Malce drugačna osvežilna solata za tople pomladne dni
Recept je objavljen v reviji Dober tek, maj 2018
ČAS PRIPRAVE: 45 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 6 žlic oljčnega olja
- 1 žlica garam masale
- 800 g kuhane čičerke
- 250 g kuhanega žita in/ali stročnic (lahko mešanice, npr. pira, kvinoja, soja, leča ...)
- 250 g graha (svežega ali zamrznjenega)
- 2 limoni
- šopek peteršilja
- šopek mete
- 250 g redkvic
- 1 kumara
- sol in poper
- semena granatnega jabolka, ko postrežemo
Priprava
Pečico segrejemo na 200 °C. Nastrgamo lupino 2 limon in ju ožmemo. Zmešamo 4 žlice oljčnega olja z garam masalo in nekaj soli ter popra. Čičerko odcedimo in splaknemo. Stresemo jo v velik pekač skupaj z začimbno mešanico in jo pečemo 15 minut, da postane hrustljava. Tedaj v pekač dodamo žita in stročnice, grah in limonovo lupino. Dobro premešamo in postavimo nazaj v pečico za približno 10 minut oziroma tako dolgo, da se vse skupaj dobro pregreje.
Grobo narežemo peteršilj, meto in redkvice ter narežemo kumaro. Mešanico iz pekača preložimo v večjo skledo ali na krožnik in jo zmešamo z zelišči, redkvico, kumaro, preostalim oljem in limonovim sokom. Solimo in popramo po okusu ter potresemo s semeni granatnega jabolka. Ostanke lahko prihranimo za kosilo naslednji dan.
Garam masala
Garam masala je začimbna mešanica, ki se uporablja zlasti v indijski, pakistanski in drugih južnoazijskih kuhinjah. Obstaja več različic glede na regijo, tipična indijska mešanica pa vsebuje črni in beli poper, nageljnove žbice, cimetovo skorjo, muškatni cvet, kardamom, lovor in kumin. Sestavine najprej popražijo, nato jih zmeljejo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.