Majoneza s slanino in panirani šparglji iz pečice
Šparglji in majoneza s slanino - kakšna odlična ideja!
Majoneza s slanino in panirani šparglji iz pečice
Šparglji in majoneza s slanino - kakšna odlična ideja!
Recept je objavljen v reviji Dober tek, April 2019
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 2 šopka špargljev (20 stebel)
- moka
- 3 jajca
- 50 g parmezana
- 50 g japonskih krušnih drobtin panko
- 4 žlice oljčnega olja
majoneza s slanino
- 250 g prekajene mesnate slanine
- 2 žlici sončničnega olja in po potrebi še malo
- 1 jajce
- 1 rumenjak (ostal nam bo od panade)
- 1 žlica gorčice
- 1 žlica jabolčnega kisa
- sol in poper
Priprava
Eno od treh jajc za panado ločimo na beljak in rumenjak. V skledo damo beljak in preostali celi jajci, jih z vilicami razžvrkljamo in postavimo na stran. Pripravimo majonezo. Slanino čim tanjše narežemo. V ponvi segrejemo 2 žlici olja, dodamo slanino in jo pri nizki temperaturi mešamo 15 minut, da zacvrči v lastni maščobi ter postane zlato rjava in hrustljava. Na vrček namestimo kovinsko sito, v katerega stresemo slanino – potrebovali bomo približno 2 dl maščobe, zato po potrebi prilijemo olje. Postavimo na stran za 10 minut, da se ohladi.
V skledo damo jajce, rumenjak in gorčico ter razžvrkljamo z metlico za stepanje. Nato počasi dodajamo mešanico maščobe, ki jo je spustila slanina, in olja – najprej jo dodajamo po kapljicah, ko začne majoneza postajati homogena, pa vedno več. (To lahko naredimo tudi v sekljalniku: jajce in gorčico na hitro zmešamo, nato pa počasi prilivamo maščobo, medtem ko se rezilo vrti.) Ko se majoneza zgosti, dodamo kis in slanino ter solimo in popramo po okusu. (Majonezo lahko pripravimo do tri dni vnaprej in jo shranimo v hladilniku.)
Podobni recepti
Špargljevi vojački v slanini z mehko kuhanimi jajci
Losos s šparglji v srajčki in čemaževa majoneza
Pripravimo šparglje. Olesenele konce stebel odlomimo ali odrežemo (in jih prihranimo za jušno osnovo ali juho). Parmezan drobno nastrgamo. Vzamemo tri krožnike; v enega vsujemo moko, v drugega damo razžvrkljana jajca in v tretjega mešanico parmezana ter drobtin. Šparglje povaljamo najprej v moki, nato v jajcu in nazadnje v mešanici parmezana in drobtin ter jih položimo na pladenj. (Šparglje lahko paniramo dan vnaprej, jih pokrijemo in shranimo v hladilniku.)
Pečico segrejemo na 220 °C. Na velik plitev pekač nabrizgamo nekaj olja in ga segrejemo v pečici. Ko je olje vroče, nanj v eni plasti pazljivo položimo šparglje in jih nato povaljamo. Pečemo 20 minut, da se drobtine zlato rjavo obarvajo in hrustljavo zapečejo; šparglje na polovici peke obrnemo. Pečene šparglje vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladijo ravno toliko, da jih lahko primemo. Postrežemo jih z majonezo s slanino, v katero jih bomo pomakali.
Nasvet
Majonezo lahko pripravimo iz najrazličnejših sestavin; tej smo dodali slanino. Uporabimo jo lahko kot pomako ali namaz za popečene sendviče ali burgerje, saj da jedem okus po hrustljavi prekajeni slanini, ne da bi morali za to segreti žar.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.