Sestavine

odišavljeno maslo

  • 100 g masla sobne temperature
  • 4 mlade čebulice
  • 1 1⁄2 cm velik košček ingverja
  • 2 žlici sojine omake
  • 2 žlički rastlinskega olja
  • 4 goveji steaki po 250 g, debeli pribl. 3 cm
  • bokčoj ali druga listnata zelenjava in pečen krompirček za prilogo

Priprava

1.

Maslo pretlačimo skupaj z drobno nasekljano mlado čebulico, olupljenim in drobno naribanim ingverjem ter sojino omako, ki jo vgnetemo postopoma. Pripravljeno maslo lahko pustimo na sobni temperaturi ali shranimo v hladilnik, da se ohladi. (Lahko ga ohladimo, oblikujemo v svaljek in zavijemo v papir za peko, potem pa od svaljka režemo kolobarje.)

2.

Pečico segrejemo na 140 °C in vanjo postavimo dovolj velik prazen pekač, da bomo vanj lahko položili steake.

3.

Razgrejemo veliko ponev (ali 2 manjši), lahko litoželezno – segrevamo jo 7 do 10 minut pred peko. Dodamo kanček olja nevtralnega okusa. Ko se ponev začne kaditi, je pripravljena.

4.

V ponev položimo steake. Najprej opečemo mastne robove, da se obarvajo in spustijo maščobo, nato steake plosko položimo in pritisnemo ob dno. Solimo jih in jih med peko večkrat obrnemo in premikamo po ponvi. Slišati moramo, kako cvrčijo. Če se ponev preveč segreje in se meso preveč obarva, zmanjšamo temperaturo (želimo lepo temno rjavo barvo, ne smejo pa se zažgati). Ko se lepo obarvajo – trajalo bo kake 4 minute – jih prenesemo na razgret pekač in v pečici spečemo do konca: 2 minuti za srednje surove (rare) steake, 5 minut za manj pečene (medium rare). Postrežemo jih s koščkom sojino-ingverjevega masla, ki ga položimo na steake, da se stopi, ter zelenjavo in krompirčkom.

Nasvet

Po tem receptu dobimo več masla, kot ga potrebujemo. Ostanek naj v hladilniku počaka do naslednje priložnosti.

3