Sestavine

  • 1 piščanec (težak pribl. 1 1⁄2 kg)
  • 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
  • sol in poper

cmoki

  • 150 g svežega kruha (3–4 rezine)
  • pest peteršilja
  • 150 g albuminske skute (rikote)
  • 100 g parmezana
  • pest timijana
  • pest bazilike
  • 2 stroka česna
  • 2 jajci
  • 12 tankih rezin pancete ali mesnate slanine

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 180 °C. Piščanca zunaj in znotraj solimo ter popramo, ga položimo v večji pravokoten pekač in dobro premažemo z oljem. Nato ga postavimo v pečico in pečemo uro in pol. Medtem ga z žlico nekajkrat prelijemo z oljem in sokovi, ki so se nabrali med peko.

2.

Naredimo cmoke. Peteršilj, timijan in baziliko nasekljamo. Česen drobno sesekljamo, parmezan nastrgamo. Kruh in peteršilj na hitro zmešamo v multipraktiku ali pa kruh narežemo na drobne kocke. Stresemo ju v večjo skledo in zmešamo s preostalimi sestavinami za nadev razen s panceto oziroma slanino. Maso z rokami oblikujemo v 12 cmokov in vsakega ovijemo z rezino pancete ali slanine.

3.

Preverimo, ali je piščanec pečen, tako da v bedro zapičimo nabodalo; ko je sok, ki steče iz njega, bister, piščanca vzamemo iz pekača. Položimo ga na servirni krožnik in ohlapno pokrijemo z aluminijasto folijo. Medtem ko počiva, iz pekača odlijemo odvečno maščobo in po njem razporedimo cmoke. Pečemo jih 20 minut, da dobijo hrustljavo zlato rjavo skorjico. Postrežemo k piščancu.

3