Sestavine

  • 75 g izkoščičenih datljev
  • 75 g zmehčanega masla in še malo za modelčke
  • 50 g mehkega svetlo rjavega sladkorja
  • 2 jajci
  • 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
  • 140 g moke
  • 2 žlički pecilnega praška

preliv

  • 1,5 dl sladke smetane
  • 75 g mehkega svetlo rjavega sladkorja
  • 25 g masla

Priprava

1.

Datlje narežemo, jih stresemo v manjšo kozico in prelijemo z 0,75 dl vode. Pustimo, da mešanica zavre, in kuhamo 3 do 4 minute oziroma tako dolgo, da se datlji zmehčajo in vpijejo vodo. Nato jih rahlo premešamo, da se razpustijo.

2.

Pečico segrejemo na 180 °C. Dno 4 modlov za kipnike s prostornino 1,5 dl namažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko. Maslo in sladkor z električnim mešalnikom penasto umešamo v svetlo zmes. Postopoma dodamo jajci in vaniljo, nato pa še moko in pecilni prašek. Vmešamo datljev pire in testo razdelimo v modle. Te postavimo v globlji pekač in vanj vlijemo toliko vrele vode, da seže do polovice modlov. Pekač pokrijemo z aluminijasto folijo in postavimo v pečico za 25 minut, da kipniki narastejo in so čvrsti na dotik.

3.

Medtem pripravimo preliv. V manjšo kozico z debelim dnom damo polovico smetane in ves sladkor ter maslo. Segrevamo pri nizki temperaturi in večkrat premešamo, da se sladkor raztopi. Nato zvišamo temperaturo in pustimo, da tekočina brbota 3 do 4 minute, dokler ni svetleča in gosta; tedaj vmešamo preostalo smetano. Ko so kipniki pečeni in jih želimo postreči, preliv pogrejemo in ga prelijemo po kipnikih.

1