Pri rejcih Perutnine Ptuj vzreja piščancem poteka nad predpisanimi standardi in zagotavlja dobrobit živali. Že v letu 2015 so vpeljali način vzreje, ki omogoča da imajo piščanci več prostora v hlevu in s tem več prostora za gibanje, kar med drugim spodbujajo tudi z nameščenimi pripomočki v samem hlevu.
Še vedno pa je piščancem prijazna reja (PPR) v Sloveniji edinstvena po tem, da omogoča piščancem izhode iz hlevov in gibanje na svežem zraku, v objemu narave.
Res so radi zunaj
Kaj vse se dogaja na posebnih nadkritih terasah, ki so jih rejci dodali hlevom:
- Piščanci se gibajo zunaj, na svežem zraku.
- Imajo še več naravne svetlobe.
- Brskajo po kakovostnem nastilju.
- Tudi v hlevu so živali aktivnejše.
Zakaj je vse to dobro za piščance in posledično ljudi?
- Ker se dobro počutijo.
- Ker je tekstura njihovega mesa boljša.
- Ker so na skrbno zasnovanih terasah z nadstreški zaščiteni pred vremenskimi vplivi.
- Ker so zaščiteni pred obiski divjih ptic, ki predstavljajo tveganje za prenos bolezni.
- Ker so zaščiteni z urejenimi nasipi iz kamenja, ki onemogočajo dostop glodavcem.
Pristop smo pred 10 leti prevzeli po zgledu iz švicarskih rej, vsa ta leta pa ga pri naših rejcih skrbno spremljamo in nadgrajujemo. Z veliko naravne svetlobe, več gibanja po zaščitenih terasah in kakovostnim nastiljem posnemamo okolje piščancev in kokoši s kmečkih dvorišč.
Brigita Selinšek, vodja blagovne znamke Perutnina Ptuj.
Na klepet na Kurji čvek
Tu pa se zgodba o dobrem počutju piščancev in njim prijazni reji ne konča. Pri Perutnini Ptuj je pomembno tudi sledljivo poreklo izdelkov in skrben nadzor postopka pridelave. Do sedaj smo poznali aplikacijo Izvor, kjer smo se že lahko prepričali o tem, da prihaja pakirano meso Natur Premium iz rok domačih kmetov in ni prepotovalo na tisoče kilometrov.
Po novem Izvora ni več, preimenoval in nadgradil se je v KURJI ČVEK in postal veliko bolj atraktiven in zanimiv klepetalni robotek.
Kurji čvek je rešitev, ki združuje zanesljive in preverljive informacije z umetno inteligenco. Kupcem pomaga izvedeti več o tem, kaj kupujejo, in sprejemati boljše odločitve.
Kako čvekati?
- Skeniranjte QR kode na pakiranem piščančje mesu Natur Premium
- Tako preverite izvor mesa,
- Zastavite klepetalnemu robotu tudi lastna vprašanja in na interaktiven način pridobite odgovore
- V odgovoru o izvoru mesa boste prebrali: opis kmetije, videli njeno fotografijo ter zemljevid njene lokacije
- V klepetu lahko zastavite poljubno vprašanje o mesu, načinu pridelave, kakovostnih certifikatih, trajnostnih pristopih partnerjev
- Lahko pa vprašate tudi o tehnologiji, ki je uporabljena v rešitvi in poganja klepetalnega robota
- Vse to lahko počnete tudi direktno, preko spletne strani perutnina.com
- Zdaj meso imate. Kako ga pripraviti? Za recept vprašajte na Kurjem čveku
S pomočjo tehnologije OriginTrail so tako v Perutnini Ptuj svojim potrošnikom omogočili preverjanje izvora in drugih informacij na malo bolj zabaven način.
© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.