Sestavine

  • 350 g bučk
  • 200 g sladkorja muskovado
  • 1,25 dl sončničnega olja
  • 3 velika jajca
  • naribana lupinica 1 pomaranče
  • 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
  • 100 g zlatih rozin
  • 300 g moke
  • 1 zavitek pecilnega praška

krema

  • 200 g polnomastnega kremnega sira
  • 100 g presejanega sladkorja v prahu
  • malo naribane pomarančne lupinice

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 180 °C. Podolgovat model za kilogramsko štruco rahlo naoljimo in obložimo s trakom papirja za peko. Bučke (ne lupimo jih!) drobno naribamo in iz njih z rokami iztisnemo čim več tekočine (če bodo premokre, bo kolač razmočen).

2.

Bučke zmešamo s sladkorjem, sončničnim oljem, rahlo razžvrkljanimi jajci, pomarančno lupinico, vaniljo in rozinami, nato narahlo primešamo moko in pecilni prašek, da se sestavine lepo povežejo, a ne mešamo preveč.

3.

Maso nadevamo v model in pečemo 50 minut, da je zobotrebec, ki ga zabodemo v sredino, čist, ko ga izvlečemo. Pečen kolač vzamemo iz modla in ohladimo na kuhinjski mrežici.

4.

Medtem ko se kolač ohlaja, pripravimo kremo, tako da kremni sir zmešamo s presejanim sladkorjem v prahu – ne mešamo preveč, sicer bo krema premehka – in jo postavimo v hladilnik, da bo hladna. Z njo premažemo ohlajen kolač, posujemo še z malo pomarančne lupinice in do postrežbe shranimo v hladilnik (kjer se ohrani do 1 teden).

 

6