Skutni njoki z zbrincem in pečenimi bučkami
Iz rubrike Otroci kuhamo
Skutni njoki z zbrincem in pečenimi bučkami
Iz rubrike Otroci kuhamo
Recept je objavljen v reviji Dober tek, oktober 2011
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 30 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
STAROST: 4–8 let
Tokrat sta kuhala petletna Ajda in osemletni Aljaž, z veliko zavzetostjo pa je sodelovala še štiriletna Ema, ki zase pravi, da ni Ema, ampak Pika Nogavička. Vse nas je zabavala s svojimi domislicami! Ker sta bila recepta za njihovo starost kar zahtevna, je tokrat – malo več, kot smo si sprva zamislili – sodeloval tudi naš kuhar Uroš, kar pozornemu očesu ne bo ušlo. Doma boste jed okrasili povsem po svojem okusu in zagotovo bo najlepša!
Sestavine
njoki
- 500 g skute
- 100 g sira zbrinc
- 100 g moke
- 2 jajci
- sol
sirova omaka
- 5 dl sladke smetane
- 150 g sira zbrinc
- sol
- poper
- peteršilj
- 2 bučki
- oljčno olje
- sesekljan česen
Priprava
Sir drobno nastrgamo. V skledi gladko razmešamo skuto, nastrgan sir, jajci in sol. Dodamo moko in vgnetemo testo.
Iz skutinega testa z rokami oblikujemo dolge svaljke, ki jih narežemo.
V veliki posodi zavremo vodo za kuhanje njokov in jo posolimo. Njoke pretresemo v vrelo vodo in počasi kuhamo približno 10 minut. Kuhani so, ko priplavajo na površje.
Sladko smetano zavremo, dodamo nastrgan sir, povremo, malo solimo in popramo. Ko se sir raztopi, dodamo peteršilj in omako prelijemo čez njoke. Bučke narežemo na tanke rezine in jih opečemo na oljčnem olju. Lahko dodamo tudi sesekljan česen.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.