Zeleni prazniki
piše: Eva Lunc
Članek je objavljen v reviji Dober tek, december 2021
Da bi božič še kdaj bil lep in bel, kot nam želi tudi slavni napev, bo najprej moral postati bolj zelen! To pomeni bolje načrtovan, bolj trajnostno naravnan, z manj odpadki in več prihranki. Enako velja tudi za druge praznike. Kako to doseči v kuhinji?
Pogovoriti se moramo o količinah …
Čudovito je, ko družina na praznični večer sede k bogato obloženi mizi in se do sitega naje. Pa vendar nas stiska pri srcu, ko ob pospravljanju pojedine v koš romajo ostanki hrane. Zato bomo letos večerjo še bolj skrbno načrtovali in pripravili porcije, ki se zdijo realistične.
- Narezki – pri pripravi narezkov se je težko brzdati, drži, ko pa so skrbno pripravljene deščice z najrazličnejšimi mesninami, namazi in siri videti tako krasne! A če so gostje naš čudoviti narezek pustili vnemar na račun tatarca ali bakalarja, si ne bomo delali skrbi. Sir bomo zamrznili, naribali ali narezali na koščke in porabili kak drug dan za hitro kosilo ali večerjo, mesnine pa preoblikovali v sendviče, jih dodali omletam, omakam in celo solatam. Na spletni strani dobertek.com bomo našli kar precej idej: zapečena cvetača s sirom, fritaja s šunko, sirov fondi v pečeni buči, topla ohrovtova solata z mandlji in pršutom, puhasto zapečene sirove testenine s šunko …
- Puran – sami najbolje vemo, kako lačni so zares naši jedci, a morda nam bo v pomoč naslednje vodilo: manjši puran, težek od 4 do 6 kilogramov, bo nasitil od 6 do 8 oseb. Če bomo kupovali purana v kosih, pa moramo upoštevati še težo kosti (ki jih bomo nato uporabili za juho) – 4-kilogramske puranje prsi s kostmi bodo nasitile od 4 do 6 oseb. Če ima naša družina zelo rada bedra, si lahko do tedaj, ko bo znanstvenikom purana uspelo uspešno križati s stonogo, pomagamo s tem, da za večerjo nabavimo par dodatnih parov beder.
- Krompir in druge priloge – pri pripravi krompirja moramo upoštevati število jedcev in načrtovani jedilnik – če bo na voljo še kakšna druga priloga, naj bo krompirja manj. Predvsem pa moramo opustiti zastarelo miselnost, da ostanki krompirja spadajo le še med odpadke – iz njih lahko pripravimo kopico novih odličnih jedi. Pečen krompir lahko rahlo pomečkamo in na hitro popečemo v naoljeni ponvi, v kateri smo, v skladu z nam tako ljubo tradicijo, najprej popražili čebulo.
Tudi zamrznjena zelenjava si zasluži novo priložnost! Pogosto je ta še bolj zdrava kot tista ‘sveža’, ki je prepotovala pol sveta, da se je znašla na naših krožnikih. Z večjimi količinami zamrznjenega graha v zamrzovalniku bomo lažje dočakali pomlad. Odlična bosta tudi brokoli in brstični ohrovt! Ostanke pa lahko brez težav uporabimo za okusno juho ali omleto.
Sodelavec nam je podaril čokolado z rozinami, prijateljica nam je prinesla svoj najljubši roze, teta pa je lično zapakirala lončke slivove marmelade. Vse lepo in prav, a kaj, ko ne maramo rozin, rozeja ali sliv. Čeprav morda zveni nečimrno, bo bolje, če bomo takšnemu darilcu poiskali nov dom, v katerem ga bodo zares veseli ali pa ga podarimo dobrodelni ustanovi. To bo gotovo bolje, kot če ga potisnemo v najbolj skriti kot shrambe in pozabimo nanj.
Juha za hladne dni
Kosti, obrezke in olupke zelenjave lahko uporabimo za jušno osnovo. Kosti lahko pred tem tudi zamrznemo, ne bo jim hudega. Ko je jušna osnova kuhana, jo lahko reduciramo, da dobi močnejši okus, nato pa po porcijah zamrznemo v modelčku za ledene kocke. Ko kocke odtajamo, osnovo razredčimo z vodo.
Lončki in posodice
Odločili smo se, da bomo ostanke hrane shranili. Odlično! Še posebno, če smo pred tem pomislili, kam. S posodami za shranjevanje za večkratno uporabo, ki jih lahko zložimo drugo na drugo, ali vrečkami za večkratno uporabo, ki stojijo pokonci ali pa jih lahko položimo ravno drugo na drugo v hladilnik ali zamrzovalnik, je shranjevanje ostankov lažje. Posode, ki jih lahko prestavimo neposredno iz hladilnika ali zamrzovalnika v pečico, pa nam prihranijo tudi nekaj pomivanja.
© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.