Sestavine

  • 1,2 kg pečene paprike
  • 1 kg paradižnika
  • 4 stroki česna
  • 5 dl zelenjavne jušne osnove
  • 4 žličke sladke mlete paprike
  • 1 žlička zdrobljenega suhega čilija (po želji)
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 8 žlic mletih mandljev
  • sol in poper

Priprava

1.

Papriko odcedimo, paradižnik narežemo na večje kose, česen stremo. Vse damo v zmogljiv mešalnik, dodamo mleto papriko, po želji čili, oljčno olje in mlete mandlje. Gladko zmeljemo, solimo in popramo.

2.

Preden juho postrežemo, jo močno segrejemo na štedilniku ali mikrovalovni pečici. Razdelimo v skodele, na juho nameljemo poper in ponudimo.

Pečene paprike

Za ta recept lahko uporabimo kupljeno pečeno papriko (v olju, ne v kisu), lahko pa papriko spečemo tudi sami – recept je za nas pripravil chef Bine Volčič.

Cele rdeče paprike spečemo v pečici ali na žaru, med peko jih obračamo, da je kožica po vseh straneh ožgana in mehurjasto napihnjena. Pečene paprike za nekaj časa pokrijemo, nato jim zlahka ostranimo kožico. Odstranimo jim še peclje in semena, nato jih uporabimo.

4