Sestavine

  • 2,25 dl desertnega vina
  • 175 g grozdja
  • 200 g svetlega sladkorja muskovado
  • 100 g zmehčanega masla
  • 3 jajca
  • lupinica 1 neškropljene pomaranče
  • lupinica 1 neškropljene limone
  • 1,75 dl ekstra deviškega oljčnega olja
  • 225 g moke in še 1 žlica za model
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 4–5 žlic sladkorja demerara

Priprava

1.

Vino nalijemo v majhno kozico, ga zavremo, nato ga nežno kuhljamo, dokler ne povre na 0,85 dl – trajalo bo 5 do 10  minut. Pustimo, da se ohladi. Grozdne jagode razpolovimo in jim odstranimo pečke.

2.

Pečico segrejemo na 180 °C. Model za torte premera 23 cm namažemo z oljčnim oljem, vanj vsujemo žlico moke in jo stresemo po modlu, tako da enakomerno prekrije dno in obod, odvečno moko stresemo ven. V skledi stepemo sladkor muskovado in maslo, da nastane kremasta masa. Drugo za drugim vmešamo jajca, nato narahlo vmešamo še pomarančno in limonovo lupinico. Skupaj zmešamo ohlajeno vino in oljčno olje, nato malo mešanice prilijemo masi za kolač. Pomešamo, nato narahlo vmešamo tretjino moke in pecilni prašek. Izmenično dodajamo tekočino in moko, dokler ni vse zmešano in nastane gladko testo.

3.

Testo preložimo v model in s hrbtno stranjo žlice zgladimo površino. Po vrhu posujemo razpolovljene grozdne jagode in posipamo s sladkorjem demerara. Pečemo 35 do 40 minut, da je zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino kolača, čist, ko ga izvlečemo. Kolač jemo topel ali hladen. V nepredušno zaprti posodi se ohrani do 3 dni.

6