Bučni kari s čičerko
Indijska specialiteta z bučo
Bučni kari s čičerko
Indijska specialiteta z bučo
Recept je objavljen v reviji Dober tek, oktober 2012
ČAS PRIPRAVE: 40 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 1 buča, težka približno 1 kg (npr. muškatna)
- 250 g kuhane čičerke (ali pločevinka 400 g)
- 1 žlica sončničnega olja
- 3 žlice tajske rumene karijeve paste
- 2 čebuli
- 3 velika stebla limonske trave
- 6 strokov kardamoma
- 1 žlica gorčičnih semen
- 2,5 dl zelenjavne jušne osnove
- 4 dl kokosovega mleka
- 2 limeti
- velika pest listov mete za posip
- kruh, ko postrežemo
Priprava
Čebulo olupimo in drobno nasekljamo. Limonsko travo stremo z noževim rezilom. Bučo olupimo, ji odstranimo semena in jo narežemo na kocke. V ponvi segrejemo olje in na njem nežno 2 do 3 minute pražimo karijevo pasto, čebulo, limonsko travo, stroke kardamoma in semena gorčice, da vse skupaj zadiši.
Dodamo bučne kocke, jih dobro premešamo s preostalimi sestavinami in dolijemo še jušno osnovo ter kokosovo mleko. Vse skupaj nekaj časa kuhljamo, nato dodamo čičerko in kuhamo še 10 minut, da se buča zmehča. Če želimo, lahko zdaj kari tudi ohladimo in ga zamrznemo.
Eni limeti iztisnemo sok in ga dodamo v kari, drugo limeto pa narežemo na krhlje. Preden kari postrežemo, ga posujemo z natrganimi listi mete. Postrežemo s kruhom in krhlji limete.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.