Strokovnjaki za kmetijstvo in prehrano z vsega sveta so ocenjevali različne vrste zelenjave z vidika vsebnosti za zdravje pomembnih vitaminov in mineralov. Ugotovili so, da si prvo mesto med njimi zasluži vodna kreša.

Kaj je vodna kreša?

Vodna kreša je drobna rastlina, ki spada v družino križnic in uspeva v vodi in mokrih tleh. Nabiramo jo lahko v neonesnaženi naravi v bližini mirnejših potokov ali pa jo kupimo kot gojeno mikrozelenjavo. Sorodna je drobni vrtni kreši, hrenu, redkvici, gorčici in kapusnicam (ohrovt, zelje, brokoli, repa …). Znanstvenike je navdušila, saj je bogata z vitamini A, B, E in C, vsebuje pa tudi veliko kalija in deluje antioksidativno.

Vodna kreša v kulinariki

Vodna kreša slovi po intenzivnem, osvežilnem in rahlo pikantnem okusu, ki je izrazit predvsem pri starejših listih. Mlajše poganjke lahko uživamo surove in jih dodajamo solatam, podobno kot peteršilj ali koriander. Kasneje listi postanejo trši in vlaknasti, zato jih je bolje skuhati. Vodna kreša se odlično obnese v čajih in sokovih, pa tudi v juhah, pitah in solatah.

Pri uživanju strokovnjaki svetujejo previdnost in zmernost, saj se v neočiščeni rastlini lahko skrivajo številni zajedavci, v prevelikih količinah (več kot 20 g dnevno) pa lahko vodna kreša obremeni ledvice.

Ste jo že preizkusili?

Juha iz vodne kreše in hrustljave palčke s sirom in indijskimi oreščki

Juha iz kreše s cmočki

Listnata solata s koromačem in jabolkom

OZNAKE