Sestavine

  • 175 g svetlega sladkorja muskovado
  • 1,75 dl sončničnega olja
  • 3 velika jajca
  • 150 g naribanega korenja
  • 100 g rozin
  • naribana lupinica 1 velike pomaranče
  • 175 g moke
  • ½ žličke pecilnega praška
  • 1 žlička sode bikarbone
  • 1 žlička mletega cimeta
  • ½ žličke sveže naribanega muškatnega

obliv

  • 175 g sladkorja v prahu
  • 1 ½–2 žlici pomarančnega soka

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 180 °C. Dno in obod pekača s stranico 18 cm namažemo z oljem in obložimo s papirjem za peko.

2.

Sladkor, olje in rahlo razžvrkljana jajca damo v skledo in jih nežno zmešamo s kuhalnico. Primešamo nariban korenček, rozine in naribano pomarančno lupinico. Moko, pecilni prašek, sodo bikarbono, cimet in muškatni orešek presejemo v skledo. Zmešamo s korenčkovo zmesjo. Mešanica bo precej mehka in skoraj tekoča. Nalijemo jo v pekač in pečemo 40 do 45 minut oziroma toliko časa, da je pecivo na sredini čvrsto in prožno na dotik.

3.

Pustimo, da se kolač 5 minut ohlaja v pekaču, nato ga zvrnemo na kuhinjsko mrežico, odluščimo papir in pustimo, da se popolnoma ohladi. (Zdaj lahko kolač zamrznemo.)

4.

Za obliv v skledici gladko zmešamo sladkor v prahu in pomarančni sok – obliv naj bo približno tako gost kot nestepena sladka smetana. Kolač preložimo na servirni krožnik in ga drzno pobrizgamo z oblivom sem in tja, tako da na površini naslikamo diagonalne črte in se obliv preliva prek robov.

2