Sestavine

omaka

  • 4 žlice oljčnega olja
  • 1 velika čebula
  • 2 stroka česna
  • 2 pločevinki (400 g) sesekljanega paradižnika
  • 1 žlica paradižnikovega koncentrata
  • 8 dl vroče zelenjavne ali piščančje
  • jušne osnove
  • sol
  • poper
  • 1 majhna cvetača
  • 1 pločevinka (400 g) čičerke
  • šopek koriandra za posip

čufte

  • 500 g mlete jagnjetine
  • 1 čebula
  • šopek koriandra
  • ½ žličke mletega kumina (orientalske kumine)
  • 1 žlička dimljene paprike
  • 1 pločevinka (400 g) čičerke
  • sol

Priprava

1.

Pripravimo omako. V veliki kozici na srednji temperaturi segrejemo olje in na njem pražimo sesekljano čebulo približno 10 minut, da se zmehča in rahlo karamelizira. Dodamo sesekljan česen in pražimo še minuto, nato primešamo paradižnik in koncentrat, solimo in popramo ter prilijemo 6 dl jušne osnove. Pokrijemo, pustimo, da zavre, nato nežno kuhamo na zelo majhnem ognju, medtem pa pripravimo čufte.

2.

V veliki skledi zmešamo mleto jagnjetino, drobno sesekljano čebulo, drobno sesekljan koriander, kumin, papriko in odcejeno pretlačeno čičerko. Solimo, maso dobro pregnetemo z rokami, nato oblikujemo kroglice, velike kot žogica za golf. Bližnji vzhod diši kot tisoč in ena noč: jagnjetina, jajčevci, čičerka, granatna jabolka, limone, obilica česna, oljčno olje, tahini in omamne začimbe … Tokrat smo se odpravili v Libanon in pripravili čudovite meze, iz katerih smo sestavili cel obed! Zraven pa si lahko privoščite arak, janeževo žganje, ki je v Libanonu tradicionalna pijača.

3.

Omako dobro premešamo. Na vrh zložimo čufte, nato dodamo na majhne cvetke razdeljeno cvetačo in čičerko. Vse skupaj potisnemo in potopimo v tekočino. Nežno kuhamo 25 do 30 minut oziroma toliko časa, da so čufte mehke. Po potrebi med kuhanjem dodamo preostalo jušno osnovo. Posujemo z lističi koriandra in ponudimo.

3