Cezarjeva solata na žaru
Lahka in osvežilna solata za vroče poletne dni
Cezarjeva solata na žaru
Lahka in osvežilna solata za vroče poletne dni
Recept je objavljen v reviji Dober tek, maj 2018
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 6 razpolovljenih glavic rimske solate
- 12 češnjevih paradižnikov
- 2 žlici medu
- 2 žlici belega balzamičnega kisa
- 4 žlice oljčnega olja
- 1 francoska štruca
- 0,5 dl oljčnega olja
- 2 drobno sesekljana stroka česna
- 100 g parmezana, nastrganega na ostružke
- sol in poper
preliv
- 2 rumenjaka
- sok in naribana lupinica 1 limete
- ½ žličke gorčice
- 2 brizga worcestrske omake
- 2 stroka česna
- 5 slanih filejev sardonov (inčunov)
- 10 g naribanega parmezana
- 10 kaper
- 2 dl repičnega olja
- 1 dl oljčnega olja
- 1 dl zelenjavne jušne osnove
- sol in poper
- kajenski poper
Priprava
V skledici zmešamo med, balzamični kis in oljčno olje, solimo in popramo. V tej mešanici mariniramo solato s prerezano stranjo navzdol. Francosko štruco narežemo na rezine in jih premažemo z mešanico oljčnega olja in česna.
Za omako damo v mikser rumenjaka, limetin sok in lupinico, gorčico, worcestrsko omako, sardone, česen, kapre in parmezan ter na hitro zmešamo. Nato med mešanjem pri nizkih obratih v tankem curku prilijemo obe olji, da dobimo gladko in povezano omako. Nazadnje vmešamo jušno osnovo ter začinimo s soljo, poprom in kajenskim poprom.
Žar pripravimo za direktno in indirektno vročino (180 °). Solato spečemo na direktni vroči na prerezani strani, da dobi lepe proge od žara, nato jo prestavimo na indirektno vročino. Solatne polovice posujemo s parmezanovimi ostružki in pustimo, da se malo stopi. Medtem po obeh straneh rahlo opečemo rezine kruha
Solato razdelimo na krožnike, priložimo paradižničke in opečene kruhke, posujemo s še malo parmezana in ponudimo z omako.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.