Špageti »alla carbonara«
Italijanska klasika iz Rima
Špageti »alla carbonara«
Italijanska klasika iz Rima
Recept je objavljen v reviji Dober tek, oktober 2011
ČAS PRIPRAVE: 25 min
KOLIČINA: za 6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 600 g špagetov
- 2 žlici oljčnega olja
- 300 g prekajene slanine
- 5 jajc
- 1 dl smetane za kuhanje
- 100 g parmezana
- sol
- sveže mleti črni poper
- parmezan za posip
- peteršilj za posip (po želji)
Priprava
V velikem loncu zavremo vodo in v njej skuhamo testenine na zob. Medtem narežemo slanino na trakove in naribamo parmezan. Jajca ubijemo v posodico, z vilicami razlijemo rumenjake, a jajc ne razžvrkljamo v celoti. Dodamo jim smetano in zmes prihranimo.
Večjo ponev močno segrejemo, nato dodamo oljčno olje in v njem 3 minute pražimo slanino. Vsako minuto ponev malo potresemo, da se slanina ne zalepi na dno. Ko je slanina po robovih zapečena, jo potresemo s sveže mletim poprom in odstavimo z ognja.
Testenine odcedimo in nekaj tekočine prihranimo. Špagete prenesemo v ponev s slanino in na nizkem ognju dobro premešamo. Kuhamo 1 minuto, dodamo jajčno mešanico in parmezan ter kuhamo še 1 minuto, da jajca ostanejo še tekoča. Takoj postrežemo. Posujemo z naribanim parmezanom, po želji lahko tudi z nasekljanim peteršiljem.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.