Sestavine

testo

  • 150 g bele moke
  • 85 g polnovredne moke
  • 50 g svetlo rjavega kristalnega sladkorja
  • ½ žličke mešanice začimb za medenjake
  • 150 g mrzlega masla
  • 1 srednje velik rumenjak (beljak shranimo ali zamrznemo za drug recept)
  • moka za delovno površino

nadev

  • 200 g mehkih suhih fig
  • lupina in sok 1 bio pomaranče
  • 50 g svetlo rjavega kristalnega sladkorja
  • 100 g mehkih karamelnih bonbonov

Priprava

1.

Maslo narežemo na koščke. Skupaj z obema vrstama moke, sladkorjem, začimbami in ščepcem soli ga v multipraktiku zmešamo v drobtinasto mešanico. Dodamo rumenjak in zgnetemo testo, po potrebi dodamo žlico vode. Ovijemo ga s prozorno kuhinjsko folijo in damo za 1 uro v hladilnik.

2.

Medtem narežemo fige na večje koščke. Skupaj z naribano lupinico in sokom pomaranče ter sladkorjem jih damo v kozico in prilijemo samo toliko vode, da vse skupaj pokrije. Segrejemo do rahlega vrenja in pri nizki temperaturi kuhamo kakšnih 10 minut, da nastane lepljiva mešanica, podobna džemu. Pustimo, da se malo ohladi, nato jo zmeljemo v multipraktiku ali s paličnim mešalnikom. Počakamo, da se popolnoma ohladi, nato vmešamo karamelne bonbone, narezane na koščke, in postavimo na stran.

3.

Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo testo na pravokotnik velikosti formata A4. Po dolžini ga prerežemo na pol, da dobimo dva dolga trakova testa. Po dolžini ju do polovice obložimo z nadevom, ozek rob pa pustimo prazen. Neobložena robova obeh trakov premažemo z vodo, testo zapognemo čez nadev in robova zlepimo. Vzdolž zlepljenega roba z vilicami odtisnemo vzorec. Zvitka položimo na pekač z zlepljenim robom navzdol in pečemo 20 minut oziroma tako dolgo, da testo porjavi. Ko ju vzamemo iz pečice, najprej počakamo, da se ohladita, nato vsakega narežemo na 8 kosov. V kozarcu ali škatli za piškote se bodo obdržali 1 teden.

Nasvet

Kdor ni ljubitelj suhih fig, lahko poskusi rolice z mehkimi suhimi slivami ali datlji.

15