Sestavine

  • 6 rezin dimljene mesnate slanine
  • 3 račja jajca (ali 6 kokošjih)
  • 500 g špargljev
  • 50 g lešnikov, praženih in zdrobljenih

preliv

  • 3 žlice lešnikovega olja
  • 2 žlici repičnega olja
  • 1 žlica jabolčnega kisa
  • 2 žlički dijonske gorčice
  • sol
  • poper

Priprava

1.

Žar dobro segrejemo in na njem 5 minut pečemo slanino, da postane hrustljava, nato jo s škarjami narežemo na koščke in damo na stran. Jajca v vreli vodi kuhamo 8 minut (kokošja 5 minut), jih odlijemo in potopimo v ledeno vodo, da se čim prej ohladijo.

2.

Pripravimo preliv, tako da stepemo vse sestavine. Špargljem  odstranimo olesenele dele – odlomijo se na krhkem mestu.

3.

Tik preden jed postrežemo, damo lešnike in slanino v toplo pečico. Jajca razpolovimo in jih solimo in popramo. V kozici zavremo slano vodo in v njej približno 5 minut kuhamo šparglje, da se zmehčajo. Nato ji odcedimo in razporedimo po krožnikih. Dodamo jajca, posipamo s toplimi lešniki in slanino ter jed v cikcak vzorcu pokapamo s prelivom.

4