Sestavine

  • 500 g rabarbare
  • 400 g svežih jagod
  • 500 g želirnega sladkorja Wiener Zucker 2:1
  • 1 žlička citronske kisline (po želji; citronsko kislino lahko tudi izpustimo iz recepta)
  • 10 g sončničnega olja

Priprava

1.

Rabarbaro operemo in očistimo ter jo narežemo na kolobarje, široki naj bodo približno od 2 do 3 cm. Operemo tudi jagode in jim odstranimo peclje. Oboje preložimo v mešalnik, dodamo še želirni sladkor Wiener Zucker 2:1, citronsko kislino in olje ter vse skupaj na hitro zmešamo pri največji hitrosti.

2.

Sadno maso prelijemo v lonec, ga postavimo na štedilnik in počakamo, da masa zavre, nato zmanjšamo temperaturo in pustimo, da mešanica nežno vre še približno 10 minut. Če med vretjem nastane pena, jo previdno poberemo s penovko.

3.

Vročo marmelado nalijemo v sterilne kozarce, pri tem pazimo, da je ne nalijemo čisto do roba, da lahko kasneje kozarce dobro zatesnimo s pokrovčki.

4.

Tako pripravljeno marmelado lahko hranimo v suhem in temnem prostoru do 6 mesecev. Ko  kozarec z marmelado odpremo, ga postavimo v hladilnik in marmelado čim prej porabimo.

Opomba

Več receptov s sladkorjem Wiener Zucker najdete tukaj.

Pripravite še jagodno marmelado z džinom ali češnjevo marmelado s cvetovi bezga.

Nasvet

  • Če bomo marmelado pripravili brez citronske kisline, se lahko zgodi, da bo čez čas spremenila barvo; jagode se v tem primeru namreč precej hitro obarvajo temneje.
  • Gostota marmelade je odvisna tudi od kakovosti jagod; če jo bomo delali iz precej vodenih jagod, jih moramo uporabiti precej več, da bo masa za marmelado na koncu primerno gosta.
20