Svinjska pečenka v zeliščni skorjici z jabolčno omako
Nedeljska pečenka s pridihom jeseni. Sladica: jabolčna pita, seveda.
Svinjska pečenka v zeliščni skorjici z jabolčno omako
Nedeljska pečenka s pridihom jeseni. Sladica: jabolčna pita, seveda.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, november 2014
ČAS PRIPRAVE: 2 uri
KOLIČINA: za 6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 1,25 kg svinjine brez kosti (stegno)
- 1 žlica zrnate gorčice
- 2 žlici nasekljanega peteršilja
- 2 žlici nasekljanega timijana in nekaj vejic
- 1 žlička nasekljanega žajblja
- sol
- črni poper
- 80 g pršuta
- olje
- 3 korenčki
- 6 majhnih krompirjev (500 g)
- 2 rdeči čebuli
- 12 strokov česna
- 1 gomolj zelene (650 g)
omaka
- 2 žlici koruznega škroba
- 6 dl manj slane piščančje jušne osnove
- 1 majhno zeleno jabolko
- ohrovt in grah za prilogo
Priprava
Pečico segrejemo na 180 °C. Svinjini odstranimo vso maščobo, tako da nam ostane lep pust kos mesa. Premažemo ga z gorčico, začinimo s soljo in črnim poprom, posujemo z nasekljanimi zelišči in obložimo z rezinami pršuta.
Večji pekač premažemo z oljem in meso položimo na sredino. Korenje ostrgamo in ga razpolovimo po dolžini, nato ga prerežemo še po širini. Krompir olupimo in razpolovimo, čebulo pa narežemo na večje rezine. Zeleno olupimo in jo narežemo na 12 krhljev. Zelenjavo nato razporedimo okoli mesa, dodamo vejice timijana, rahlo solimo, poškropimo z oljem in pekač pokrijemo s folijo. Pečemo 1 uro, nato temperaturo povečamo na 220 °C. Folijo odstranimo, vse še enkrat poškropimo z oljem in pečemo še 20 minut.
Medtem pripravimo jabolčno omako. Koruzni škrob zmešamo z malo vode. Jušno osnovo segrejemo v ponvi, vmešamo škrobno zmes in kuhamo ter mešamo, da se osnova zgosti. Dodamo na kocke narezano olupljeno jabolko in kuhamo še 5 minut, da se kocke zmehčajo, vendar še ohranijo obliko.
Meso vzamemo iz pekača, sok, ki je nastal pri peki, pa zlijemo v omako. Zelenjavo ponovno poškropimo z oljem in jo pečemo še 20 minut (meso medtem pokrito počiva), da se hrustljavo zapeče. Meso postrežemo s pečeno zelenjavo in jabolčno omako. Kot prilogo lahko ponudimo tudi kuhan ohrovt in grah ali svežo solato.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.