Male pite s kakijem in belo čokolado
Male pite s kakijem in belo čokolado
Recept je objavljen v reviji Dober tek, november 2014
ČAS PRIPRAVE: 55 min + hlajenje
KOLIČINA: za 6 oseb
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
čokoladno testo
- 150 g hladnega masla
- 90 g drobnega rjavega sladkorja
- 250 g moke
- 50 g kakava v prahu
- ščepec soli
- 1 jajce
- moka za delovno površino
nadev
- 3 dl sladke smetane
- 200 g nasekljane bele čokolade
- 1 žlička vaniljeve arome
- 2 jajci
sirup in sadje
- 50 g drobnega rjavega sladkorja
- ½ vaniljinega stroka
- 1–2 kakija (potrebujemo 6 rezin)
- 4 žlice nasekljanih pistacij
Priprava
Pečico segrejemo na 200 °C. Maslo narežemo na kocke. Vse sestavine za testo, razen jajca, damo v multipraktik in mešamo, da se naredijo drobtine. Dodamo še jajce in ponovno mešamo, da se testo oblikuje v kepo.
Testo razvaljamo na pomokani delovni površini in z njim obložimo 6 modlov za pite premera 8 cm. Za 5 minut jih položimo v zamrzovalnik, nato testo v modlih obložimo s papirjem za peko in nanj razporedimo fižol. Modle položimo v nizek pekač in pečemo 15 minut, nato papir za peko in fižol odstranimo in pečemo še 5 minut. Modle vzamemo iz pečice, temperaturo pa znižamo na 160 °C.
Pripravimo nadev. Sladko smetano segrejemo, vanjo dodamo nasekljano čokolado in mešamo, da se stopi. Vmešamo še vaniljevo aromo in razžvrkljani jajci. Dobro stepemo in nadev razporedimo po pečenem testu. Pečemo 10 minut, nato pite ohladimo na sobno temperaturo.
Medtem pripravimo sladkorni sirup za sadje. Sladkor, vaniljev strok in 0,75 dl vode damo v majhno kozico. Segrevamo do vretja in počasi kuhamo še 5 minut. Ko postane tekočina podobna sirupu, kozico odstavimo in dodamo kaki, narezan na 1 cm debele rezine. Segrevamo še 1 minuto, odstavimo in ohladimo na sobno temperaturo.
Tik preden postrežemo, na vsako pito položimo rezino kakija in jo posipamo z drobno nasekljanimi pistacijami.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.