Sestavine

  • 1 kg klapavic
  • 3 velike mlade čebulice
  • 1 velika šalotka
  • 1 korenček
  • 2 velika stroka česna
  • 1 svež rdeč čili
  • šopek timijana
  • pest peteršilja
  • 1 dl oljčnega olja
  • 1,5 dl suhega belega vina
  • 1 žlička janeževega žganja (npr. pernod, ouzo)
  • 2 žlici smetane za kuhanje
  • sol po potrebi
  • majoneza in ocvrt krompirček, ko postrežemo

Priprava

1.

Čili po dolgem prerežemo, mu odstranimo semena in polovici narežemo na tanke rezance. Preostalo zelenjavo očistimo in tanko narežemo. Timijanu in peteršilju osmukamo lističe.

2.

Veliko kozico z debelim dnom in pokrovom močno segrejemo, vlijemo olje in takoj dodamo zelenjavo in timijan (ne pa še peteršilja). Minuto in pol pražimo in stresamo kozico, da se zelenjava premeša in nekoliko ovene. Nato v kozico stresemo očiščene klapavice in še naprej stresamo na močnem ognju, da se klapavice enakomerno razporedijo. Pokrijemo in kuhamo 2 do 3 minute, kozico pa vmes enkrat ali dvakrat pretresemo.

3.

Kozico odkrijemo in vlijemo vino in žganje. Pretresemo in odkrito kuhamo minuto in pol, da se polovica vina pokuha, nato pokrijemo in kuhamo še minuto. Veliko cedilo postavimo nad skledo in vanj stresemo školjke. Zaprte školjke zavržemo.

4.

Odcejeno tekočino damo nazaj v kozico, segrejemo in vmešamo smetano in lističe peteršilja. Pokusimo, mogoče sploh ne bo treba soliti. V kozico vrnemo školjke in zelenjavo, segrejemo in kozico stresamo, nato školjke razdelimo v jušni skodeli in postrežemo z ocvrtim krompirčkom in majonezo.

6