Kako očistimo klapavice
Kako očistimo klapavice
Recept je objavljen v reviji Dober tek, januar 2015
ZAHTEVNOST: Enostavno
Sestavine
- poljubna količina klapavic
Priprava
Klapavice stresemo v veliko skledo s hladno vodo. Dobro jih premešamo, da se temeljito operejo. Z majhnim ostrim nožem po želji z lupin spraskamo tudi vitičnjake in alge. Zavržemo vse školjke, ki imajo strto ali poškodovano lupino.
Školjkam odstranimo »brado«. Brada je majhen štrenast šopek, ki visi iz stičišča lupin (nekatere školjke je nimajo). Brado primemo z majhnim nožem in močno potegnemo.
Če je kakšna školjka odprta, z nožem potolčemo po njeni lupini. Če se ne zapre, jo zavržemo, saj to pomeni, da je mrtva in ni užitna. Školjke ponovno operemo v hladni vodi, jih preložimo v cedilo in pustimo, da se odcedijo, nato jih pripravimo po izbranem receptu.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.