Obrnjena jabolčna pita
Tarte tatin
Obrnjena jabolčna pita
Tarte tatin
Recept je objavljen v reviji Dober tek, november 2014
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 20 min
KOLIČINA: 6 kosov
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 170 g sladkorja
- 50 g masla
- 4 velika zelena jabolka (granny smith)
- 1 limona
- 1 zavitek krhkega testa
- sladoled ali smetana za prilogo
Priprava
Sladkor stresemo v ponev z debelim dnom, ki jo lahko damo v pečico, in dodamo 0,6 dl hladne vode. Na nizki temperaturi segrevamo, da se sladkor stopi, in kuhamo 7 do 9 minut, da zlato karamelizira. Ponev odstavimo, dodamo maslo in pustimo, da se maslo stopi v karameliziranem sladkorju.
Jabolka olupimo, jih narežemo na četrtine in jim odstranimo peščišča. Sproti jih dajemo v vodo z limonovim sokom. Ko so vsa jabolka pripravljena, jih zložimo v ponev s karamelom.
Testo razvaljamo na debelino 5 mm in iz testa izrežemo krog. Pomagamo si s krožnikom, ki je malo večji od ponve. Testo položimo na jabolka v ponvi in ga po robu stisnemo.
Na sredini v testo zarazrežemo majhen križ, da lahko uhaja para. Ponev damo v pečico in pito pečemo 35 minut na 190 °C. Ko je pečena, jo vzamemo iz pečice in pustimo, da 2 minuti počiva. Na ponev položimo servirni krožnik in pito zvrnemo nanj. Postrežemo toplo ali ohlajeno s kepico sladoleda ali smetane.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.