Sestavine

  • 100 g masla
  • 125 g medu
  • 3 rumenjaki
  • 6 žlic mleka
  • 2 žlici vinjaka ali ruma
  • 80 g pirine moke
  • 50 g ovsenih kosmičev
  • 100 g mandarin (krhlji iz pločevinke)
  • 100 g dateljnov (olupljenih, brez koščic, narezanih na koščke)
  • 3 beljaki
  • maslo za modelčke

Priprava

1.

Modelčke namažemo z maslom in jih postavimo na hladno. V kotliček za stepanje damo maslo, med in rumenjake. Nad paro penasto stepemo, nato pa kotliček postavimo v ledeno mrzlo vodo in stepamo, dokler se masa ne ohladi. Vmešamo še mleko in vinjak ali rum.

2.

Pirino moko pomešamo z ovsenimi kosmiči in v tej zmesi povaljamo mandarine in dateljne, nato pa vse skupaj dodamo k rumenjakovi masi in previdno zmešamo. Beljake stepemo v trd sneg in ga prav tako previdno vmešamo v maso.

3.

Maso za pirin narastek napolnimo v pripravljene modelčke. Zložimo jih v globok pekač, ki smo ga napolnili z vodo, in postavimo za približno 25 minut v pečico, ki smo jo segreli na 140 °C.

9