Strašljivi piškoti za noč čarovnic
Iz rubrike Otroci kuhamo
Strašljivi piškoti za noč čarovnic
Iz rubrike Otroci kuhamo
Recept je objavljen v reviji Dober tek, oktober 2014
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 15 min + počivanje testa
ZAHTEVNOST: Preprosto
STAROST: 4–8 let
Prvošolček Erazem za noč čarovnic s svojimi prijatelji rad rezlja strašljive buče, vse leto pa dedku pomaga pri peki piškotov, zato je navdušeno sprejel izziv, da oboje združi in speče čim bolj strašljive piškote! Za noč čarovnic 31. oktobra bosta z dedkom napekla toliko piškotov, da jih bo Erazem lahko delil s svojimi novimi sošolci in sošolkami. Boš tudi ti z njimi prestrašil kakšnega prijatelja?
Sestavine
- 250 g bele moke
- ščepec soli
- 2 zvrhani žlici sladkorja v prahu
- ½ žličke vaniljevega sladkorja
- 120 g masla, narezanega na kockice
- 7 žlic hladnega mleka
- čvrsta marmelada za nadev
Priprava
Prosi odraslega, da pečico segreje na 185 °C. V skledi zmešaj moko, sol, sladkor v prahu in vaniljev sladkor. Dodaj na kockice narezano maslo in sestavine pregneti z rokami, da nastane groba drobtinasta zmes.
Dodaj mleko in gneti z rokami, da dobiš čvrsto testo. Po potrebi dodaj še žlico mleka. Testo oblikuj v kroglo in ga zavij v prozorno kuhinjsko folijo. Približno 10 minut naj počiva v hladilniku.
Ohlajeno testo položi na rahlo pomokano delovno površino in ga razvaljaj v čim tanjši krog (debeline približno 4 mm). Z okroglim modelčkom za piškote, lahko pa tudi s kozarcem ali skodelico premera 8 cm, iz testa izreži kroge.
Kroge preštej. Polovico krogov pokrij s kuhinjsko krpo, da se ne izsušijo. V drugo polovico piškotov z nožičem ali majhnimi modeli za piškote izreži obrazke buč. Potrudi se, da bodo piškoti čim bolj strašni!
Na kroge testa, ki si jih pokril s krpo, namaži malo marmelade, vendar pusti 1 cm praznega roba. Marmelade naj ne bo preveč, ker bo med peko zavrela in lahko prekipi skozi izrezane dele. Na rob s prstom nanesi malo vode in na kroge, namazane z marmelado, previdno položi kroge, v katere si izrezal obraze.
Robove zloženih piškotov stisni z vilicami, saj tako robove zlepiš in kekse zatesniš. Preloži jih na pekač, obložen s papirjem za peko, in postavi v pečico. Peci jih 8 do 10 minut oziroma tako dolgo, da ob robovih rahlo porjavijo. Pozor, če jih boš pekel predolgo, bodo trdi!
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.