Rižota s pečeno papriko in maskarponejem
Pečene paprike prinašajo pravi okus po poletju
Rižota s pečeno papriko in maskarponejem
Pečene paprike prinašajo pravi okus po poletju
Recept je objavljen v reviji Dober tek, januar 2011
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 4 pečene rdeče paprike
- 40 g masla
- 5 žlic olja
- 1 velika čebula
- 2 stroka česna
- 350 g riža za rižote
- 1,5 l zelenjavne osnove
- 100 g pancete
- 2 žlici oljčnega olja
- majhen šopek peteršilja
- 6 žlic maskarponeja
- 100 g parmezana
- drobnjak za okras
- parmezan za posip
Priprava
Pečene paprike olupimo, odstranimo jim semena in jih narežemo na trakove. Čebulo olupimo in drobno nasekljamo, česen olupimo in stremo. Panceto narežemo na kockice. Zelenjavno osnovo segrejemo in prihranimo na toplem. Peteršilj sesekljamo.
Na mešanici masla in olja počasi posteklenimo čebulo, dodamo česen in tri četrtine narezane paprike. Premešamo in na nizkem ognju pražimo okoli 3 minute, nato dodamo riž in ob stalnem mešanju pražimo še 5 minut. Zalijemo z zajemalko vroče jušne osnove, in ko riž vpije tekočino, dodamo novo zajemalko.
Nadaljujemo počasi z dolivanjem osnove, dokler se riž ne skuha. Medtem v drugi ponvi na oljčnem olju hrustljavo prepražimo panceto. Ko je riž kuhan, vanj vmešamo panceto, preostalo papriko, peteršilj, sir maskarpone in sveže nariban parmezan. Premešamo, pokrijemo in počakamo 3 minute, da se okusi prepojijo. Preden rižoto postrežemo, jo potresemo z narezanim drobnjakom.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.