Sestavine

  • 1 velik koromač
  • 1 žlica + košček masla
  • 1 sesekljana čebula
  • 1 sesekljan strok česna
  • 150 g riža
  • 1,7 dl belega vina
  • 5,5 dl zelenjavne jušne osnove
  • lupinica 1 limone
  • 25 g parmezana
  • sol
  • poper

Priprava

1.

Koromačeve vršičke odrežemo, nasekljamo in shranimo. Dno koromača odrežemo in zavržemo, zunanje plasti koromača ločimo od notranjih in jih sesekljamo. Segrejemo žlico masla in na njem pražimo čebulo, česen in sesekljan koromač tako dolgo, da se vse zmehča, vendar se ne obarva.

2.

Dodamo riž in mešamo eno minuto. Prilijemo skoraj vse vino in pustimo, da alkohol izhlapi. Postopoma dodajamo po eno zajemalko jušne osnove naenkrat in mešamo, da se vpije, nato dodamo novo zajemalko jušne osnove in nadaljujemo tako dolgo, da se riž zmehča (0,5 dl jušne osnove prihranimo za dušenje koromača).

3.

Medtem preostali del koromača narežemo na rezine in jih na koščku masla popečemo, da se lepo obarvajo. Prilijemo 0,5 dl jušne osnove in preostalo vino ter koromač dušimo do mehkega.

4.

V kuhano rižoto vmešamo na tanke rezance narezano limonovo lupino in parmezan. Solimo in popramo, rižoto odstavimo z ognja in pustimo pokrito 2 minuti. Nato jo razdelimo v 2 krožnika ali skodeli, obložimo z dušenim koromačem in po želji potresemo s prihranjenim koromačevim zelenjem.

40