Lazanja z jajčevci, sirom in skuto
Lazanja z jajčevci, sirom in skuto
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2015
ČAS PRIPRAVE: 2 uri 45 min
KOLIČINA: za 8 oseb
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
- 12–16 svežih listov za lazanjo
omaka iz paradižnika in jajčevcev
- 4 žlice oljčnega olja
- 3 veliki jajčevci
- 2 veliki čebuli
- 4 stroki česna
- 2 x 400–gramska pločevinka nasekljanega paradižnika
- 1 žlička drobnega rjavega sladkorja
- ščep zdrobljenega čilija
- pest listkov bazilike
- malo sojine omake
- sol
- poper
skutni nadev
- 500 g albuminske skute (rikote)
- 50 g naribanega parmezana
- 2 srednje veliki jajci
- ¼ žličke naribanega muškatnega oreška
- sol
- poper
sirova omaka
- 500 g mleka
- 50 g moke
- 50 g masla
- 100 g zrelega sira čedar
- 1 žlička angleške gorčice
- sol
- poper
Priprava
Najprej pripravimo omako iz paradižnika in jajčevcev. Jajčevce narežemo na kocke, čebulo in česen pa nasekljamo. Eno žlico oljčnega olja segrejemo v veliki ponvi, v kateri se živila ne prijemajo dna, in v njej v treh korakih popražimo jajčevce. Kocke jajčevcev razdelimo na tri dele, vsak del popražimo posebej in vsakič dodamo še eno žlico olja. Jajčevci morajo biti mehki in rahlo zlato zapečeni.
V ponev dodamo še preostalo olje in na njem 5 minut pražimo čebulo, da se zmehča. Vmešamo česen, pražimo še eno minuto, nato v ponev vrnemo jajčevce in dodamo še nasekljan paradižnik, mezgo, sladkor in čili. Zavremo, nato temperaturo zmanjšamo in počasi kuhamo 10 minut. Ponev odstavimo s kuhalne plošče, v omako vmešamo nasekljane listke bazilike in sojino omako ter jo začinimo s poprom in soljo.
Za skutni nadev jajci stepemo in zmešamo z drugimi sestavinami. Začinimo ga in postavimo na stran. Lahko ga tudi pokrijemo in damo v hladilnik, če ga pripravimo vnaprej. Nadev in omako iz paradižnika in jajčevcev lahko pripravimo že dva dni prej in ju hranimo v hladilniku.
Pripravimo sirovo omako. Čedar naribamo in ga damo s preostalimi sestavinami v kozico. Kozico na srednji temperaturi ob neprestanem mešanju segrevamo toliko časa, da se omaka zgosti in sir stopi. Temperaturo nato znižamo, omako kuhamo še 5 minut in začinimo po okusu.
Pečico segrejemo na 180 °C. Sestavimo lazanjo. Polovico omake iz paradižnika in jajčevcev razporedimo po dnu velikega pekača za narastke. Na omako položimo plast listov za lazanjo in jih premažemo s skutnim nadevom. Nadev obložimo z drugo plastjo listov za lazanjo, po njih pa razmažemo še drugo polovico omake iz paradižnika in jajčevcev. Po omaki ponovno razporedimo liste za lazanjo in po njih polijemo sirovo omako. Lazanjo v pečici pečemo od 50 minut do 1 ure, da se zlato zapeče.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.