Solata z bulgurjem, popečenim sirom in lubenico
Čudovito kontrastnih barv in okusov je prava vegi poslastica!
Solata z bulgurjem, popečenim sirom in lubenico
Čudovito kontrastnih barv in okusov je prava vegi poslastica!
Recept je objavljen v reviji Dober tek, julij/avgust 2014
ČAS PRIPRAVE: 30 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 200 g bulgurja
- 50 g bučnih semen
- 3 žlice oljčnega ali repičnega olja
- 250 g sira za žar
- 1 kumara
- šop peteršilja, mete, koriandra ali bazilike (lahko mešanico vsega)
- lupinica in sok 2 limon
- 400 g očiščenega mesa lubenice
Priprava
Bulgur pripravimo po navodilih proizvajalca, medtem pa pripravimo preostale sestavine. Kumaro razpolovimo, ji odstranimo semena in jo narežemo na koščke. Zelišča nasekljamo, vendar nekaj listkov prihranimo za okras. Lubenico razrežemo na koščke, sir pa na rezine.
Segrejemo večjo ponev, vanjo vsujemo bučna semena, jih nekaj minut pražimo, da začnejo pokati, nato jih stresemo na krožnik in odstavimo. Ponev poškropimo z malo olja in na njem približno 2–3 minute na vsaki strani pečemo sir, da se zlato zapeče na obeh straneh.
Bulgur odcedimo, stresemo v skledo, mu dodamo preostalo olje, kumaro, zelišča, limonovo lupinico, sok in bučna semena. Vse sestavine dobro premešamo. Solato damo na velik krožnik ali pladenj, jo obložimo s koščki lubenice in sirom ter posujemo še s preostalimi lističi zelišč.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.