Pesini polžki s slanino in sirom
Pesini polžki s slanino in sirom
Recept je objavljen v reviji Dober tek, oktober 2013
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 20 min + vzhajanje
KOLIČINA: 8 kosov
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
testo
- 330 g moke za kvašeno testo
- 170 g ržene moke
- 1 zavitek suhega kvasa
- 1 žlica repičnega olja
- 2 žlički rjavega sladkorja
- 1 vejica rožmarina
- 1 žlica soli
nadev
- 1 žlica repičnega olja
- 6 rezin slanine
- 150 g naribanega sira cheddar
- 250 g naribane kuhane rdeče pese
- moka za posip
- olje za premaz
Priprava
Najprej pripravimo testo. V večjo skledo stresemo obe vrsti moke, kvas, olje, sladkor, nasekljane lističe rožmarina, sol in 3,2 dl mlačne vode. Mešamo s kuhalnico, nato pa z rokami, da se sestavine povežejo. Če je zmes presuha, ji dodamo malo vode, če je prevlažna, dodamo malo moke. Stresemo na delovno površino in gnetemo 10 minut, da dobimo gladko in prožno testo.
Testo damo v dovolj veliko rahlo naoljeno skledo, jo pokrijemo s plastično kuhinjsko folijo in pustimo na toplem, da 2 uri vzhaja oziroma da se njegov volumen podvoji.
Medtem pripravimo nadev. Slanino narežemo na koščke. V ponvi segrejemo olje in na njem hrustljavo prepražimo slanino. Stresemo jo na krožnik, obložen s papirjem za peko, da se ohladi.
Osem vdolbinic pekača za mafine premažemo z oljem ali jih obložimo s papirjem za peko, ki ga narežemo na 8 dovolj velikih kvadratov.
Vzhajano testo stresemo na rahlo pomokano delovno površino. Spet ga pregnetemo, da iz testa spravimo zrak. Razvaljamo ga na pravokotnik, velik približno 35 x 45 cm. Posujemo ga s polovico sira, vso slanino in vso peso. Na vrh posujemo še preostali sir in obloženo testo zvijemo tako, da začnemo pri daljši stranici. Zvitek narežemo na 8 delov, ki jih, z rezno stranjo navzgor, položimo v vdolbinice pripravljenega pekača za mafine. Pekač prekrijemo s kuhinjsko folijo in pustimo pol ure, da polžki vzhajajo oziroma se njihov volumen podvoji.
Medtem segrejemo pečico na 200 °C. Folijo odstranimo, polžke pa premažemo z malo olja. Pečemo jih 30 minut, da se zlato rjave obarvajo. Pečene vsaj 20 minut ohlajamo na kuhinjski rešetki, nato jih še tople postrežemo. Najbolje je, če jih še isti dan pojemo.
Nasvet
Président cheddar je odličen tudi v rezinah – preizkusite Siroljubov recept za slastne burgerje.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.