Jabolčni mošnjički z vaniljevo omako
Jabolčni mošnjički z vaniljevo omako
Recept je objavljen v reviji Dober tek, oktober 2013
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 30 min + čakanje
KOLIČINA: 2 velika in 20 majhnih mošnjičkov
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
mošnjički
- 2 lista vlečenega testa velikosti 60 x 40 cm
- 1 kg jabolk
- 250 g sladkorja
- 1 žlička zmletega cimeta
- 150 g rozin
- 150 g zmletih lešnikov
- 2 žlici ruma
vaniljeva omaka
- 0,8 dl kisle smetane
- 2 dl mleka
- 1 vaniljev strok
- 1 žlička vaniljevega sladkorja
- 120 g sladkorja
- 1 žlica češnjevca
- 3 rumenjaki
- olje za pekač
- stopljeno maslo za premaz
- sladkor v prahu za posip
Priprava
Jabolka olupimo, odstranimo peščišča, drobno naribamo ter dodamo sladkor, cimet, rozine, lešnike in rum. Sestavine zmešamo in jih pustimo približno eno uro, da se dobro prepojijo. Pečico segrejemo na 190 °C. Pekač premažemo z oljem.
Testena lista položimo na delovno površino in razrežemo na primerno velike kose. Jabolčni nadev še enkrat premešamo in porazdelimo na testo. Robove testa z vodo rahlo navlažimo, nato oblikujemo mošnjičke.
Zložimo jih na naoljen pekač. Manjše jabolčne mošnjičke pečemo v pečici približno 15 minut, večje pa pol ure. Pečene premažemo z raztopljenim maslom in potresemo s sladkorjem v prahu.
Vaniljevo omako pripravimo tako, da k mleku in kisli smetani dodamo vzdolžno prerezan vaniljev strok ter sladkor in vaniljev sladkor. Vse skupaj zavremo in kuhljamo približno 5 minut. V vrelo maso vmešamo zmes češnjevca in treh rumenjakov, nato pa takoj odstavimo. Omaka ne sme več vreti. Vaniljev strok odstranimo in omako ponudimo s toplimi jabolčnimi mošnjički.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.