Hladna mesna štruca s salso iz paradižnika in paprike
Hladna mesna štruca s salso iz paradižnika in paprike
Recept je objavljen v reviji Dober tek, maj 2011
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 30 min
KOLIČINA: za 4–6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 500 g mletega govejega mesa
- 500 g mletega svinjskega mesa
- 1 večja sesekljana čebula
- 2 jajci
- 50 g drobtin
- 1 žlica svežega ali 1 žlička suhega origana
- 1 žlica svežega ali 1 žlička suhega timijana
- 1 strt strok česna
- sol
- poper
- olje za pekač
- timijan za posip
- žemlje in rukola za prilogo
salsa
- 2 rdeči papriki
- 2 rumeni papriki
- ½ žličke zdrobljenega suhega čilija
- 1 strok česna
- 2 žlici oljčnega olja
- 300 g zrelega paradižnika
- 2 žlički balzamičnega kisa
- 1 žlička sladkorja
- šopek bazilike
Priprava
Pečico segrejemo na 180 °C. V veliki skledi zmešamo meso, sesekljano čebulo, jajci, drobtine, žličko soli in pol žličke popra. Origano nasekljamo grobo, timijan pa fino. Zelišča in strt česen dodamo v mesno maso in jo z obema rokama dobro pregnetemo. Podolgovat pekač za štruco namastimo in napolnimo z mesno maso. Vrh lepo zaokrožimo. Posipamo jo z malo timijana in pokapljamo z malo olja.
Paprike očistimo semen in grobo narežemo. Česen olupimo in narežemo na rezinice. V velikem pekaču premešamo papriko s česnom, čilijem in dvema žlicama olja. Pekač z mesno štruco in pekač s papriko damo v segreto pečico tako, da je pekač s papriko na zgornji rešetki, nad mesom. Pečemo pol ure.
Medtem narežemo paradižnik na četrtine oziroma na še manjše koščke, če je velik. Po 30 minutah, ko naj bi se začela paprika mehčati in ob robovih barvati, dodamo paradižnik, balzamični kis in sladkor ter pečemo v pečici še 40 minut. Mesna štruca bi se morala medtem že speči oziroma bi morala biti topla v sredini, kar ugotovimo s kovinskim nabodalom, ki ga zabodemo v sredino mesa.
Z mesne štruce odstranimo maščobo in sok, ki se je izločil in jo pustimo ohladiti. Paradižnik z vilicami zmečkamo med papriko, dodamo natrgane liste bazilike in solimo. Salso preložimo v posodo s pokrovom (lahko tudi v kozarec za vlaganje). Mesno štruco zavijemo v folijo. Postrežemo narezano na rezine, na žemljicah, s salso in rukolo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.