Sestavine

ribja jušna osnova

  • 750 g ribjih kosti in obrezkov ali majhnih koščenih rib
  • 2 žlici oljčnega olja
  • ½ sesekljane čebule
  • 2 sesekljana stroka česna
  • 1 majhen sesekljan korenček
  • 1 narezan kos stebla belušne zelene
  • košček drobno narezane peteršiljeve korenine
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • lovorov list
  • drobna vejica rožmarina, majarona in timijana
  • nekaj poprovih zrn, malo soli
  • 1 žlica limonovega soka
  • 400 g kuskusa
  • 500 g filejev kakovostnih belih morskih rib (morska žaba, brancin, morska lastovica)
  • 500 g klapavic
  • 500 g kuhanih kozic
  • 0,5 dl oljčnega olja
  • 4 sesekljani stroki česna
  • 50 g praženih sesekljanih mandljev
  • 1 rdeč čili
  • 400 g sesekljanih pelatov
  • 1,5 dl belega vina
  • sol
  • poper

Priprava

1.

Za ribjo osnovo na olju prepražimo čebulo, česen, korenček, zeleno in peteršiljevo korenino. Ko se zelenjava zmehča, dodamo paradižnikovo mezgo, jo prepražimo in zalijemo z 1 l vrele vode. Dodamo dišavnice in poprova zrna ter solimo. V jušno osnovo damo oprane ribje odrezke ali manjše ribe, zavremo in kuhljamo pol ure. Malo pred koncem kuhanja dodamo limonov sok. Kuhano osnovo precedimo, odmerimo 4 dl za kuskus, preostalo prihranimo.

2.

Kuskus stresemo v skledo in zalijemo z vročo ribjo jušno osnovo. Pokrijemo ga in počakamo 5 minut (upoštevamo navodila na embalaži), da kuskus nabrekne. Z vilicami ga nato zrahljamo.

3.

Ribje fileje razrežemo na približno enako velike kose, solimo in popramo. V veliki globoki ponvi segrejemo oljčno olje in dodamo česen, mandlje in čili. Premešamo, in ko česen zadiši, dodamo pelate. Dušimo 5 minut, nato prilijemo vino in priložimo očiščene klapavice. Pokrijemo in kuhamo 5 minut, nato dodamo rake in ribe. V omako dolijemo prihranjeno ribjo osnovo, če je premalo tekočine. Pokrijemo in kuhljamo še 5 do 7 minut, da se riba skuha. Dosolimo, če je treba, in potresemo s peteršiljem.

4.

Kuskus naložimo v sredino skodel, naokrog zložimo ribe, školjke in rake. Prelijemo jih z omako in postrežemo.

26