Pogača s šunko, sirom in krompirjem
Pogača s šunko, sirom in krompirjem
Recept je objavljen v reviji Dober tek, april 2014
ČAS PRIPRAVE: 3 ure 15 min
KOLIČINA: za 8 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
testo
- 500 g moke
- 1 zavitek suhega kvasa
- žlička soli
- 2 žlički gorčice v prahu (po želji)
- 1 žlica oljčnega olja za premaz testa
- moka za delovno površino in pekač
nadev
- 500 g mladega krompirja
- 5 dl smetane crème fraîche ali kisle smetane
- 180 g naribanega staranega sira
- majhen šopek peteršilja
- šopek mlade čebulice
- 400 g na kocke narezane puste šunke
- 1 jajce
- sol
- poper
Priprava
Moko stresemo v večjo skledo in ji primešamo kvas, sol in gorčico v prahu. Vlijemo 3 dl mlačne vode in zgnetemo testo za kruh, postavimo ga v skledo, premažemo z oljem, pokrijemo s folijo in pustimo, da vzhaja 45 do 60 minut, da naraste na dvojno prostornino.
Medtem zavremo vodo, jo solimo, vanjo položimo krompir in kuhamo 10 do 12 minut, da se zmehča. Krompir takoj odcedimo in počakamo, da se ohladi. Nato ga olupimo in razrežemo na kose.
Zmešamo smetano, sir (malce sira prihranimo) in nasekljan peteršilj ter vse skupaj dobro začinimo s soljo in poprom.
Slabo polovico testa na pomokani delovni površini z valjarjem razvaljamo v krog premera 25 cm in pri tem testo hkrati raztezamo tudi z rokami. Testo položimo na pomokan pekač in ga obložimo s krompirjem. Pazimo, da pustimo 2 do 3 cm velik prazen rob. Na krompir damo polovico smetanove mešanice. Sledijo narezana mlada čebulic, šunka in preostala smetanova mešanica. Razvaljamo še drugo polovico testa, tokrat v večji krog. Rob testa premažemo z vodo, nato nadev prekrijemo z zgornjim testom. S prsti stisnemo robove, če imamo preveč testa, ga odrežemo. Robove nato stisnemo še z vilicami in tako preprečimo, da bi se nadev izmuznil iz pogače.
Pečico segrejemo na 180 °C. Pogačo premažemo z razžvrkljanim jajcem, posipamo jo s preostalim sirom in pečemo eno uro, da je lepo zlato zapečena.
Nasvet
Nepečeno pogačo lahko tudi zamrznemo. Plastično folijo rahlo premažemo z oljem in pogačo dobro zavijemo. V zamrzovalniku jo lahko hranimo največ dva meseca. Odtajamo jo na sobni temperaturi.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.