Sestavine

  • 2 črna korena
  • 2–3 srednje veliki topinamburji
  • 5 dl mleka
  • 2 dobri pesti sesekljanega regrata
  • 1 čebula
  • 100 g pečene šunke
  • 2 jajci
  • 50–100 g naribanega sira (lahko starana gavda ali parmezan)
  • 2 pesti krušnih drobtin

bešamel

  • 2 žlici polnovredne moke
  • 1–2 dl mleka
  • maščoba za pekač

Priprava

1.

Črna korena olupimo in narežemo na rezine, topinambur oščetkamo pod tekočo vodo in ga grobo naribamo. Oboje kuhamo v mleku 10 do 15 minut, nato precedimo in pustimo, da se zelenjava ohladi.

2.

Medtem pripravimo bešamel tako, da v ponvi z neoprijemljivim dnom brez maščobe moko rahlo prepražimo, jo zalijemo z mlekom in med mešanjem počasi kuhamo, da nastane homogena zmes.

3.

Čebulo olupimo in sesekljamo, šunko narežemo na drobne kocke. Jajci razžvrkljamo.

4.

Pekač namastimo, potresemo z drobtinicami in vanj položimo plast črnega korena in topinamburja, nanjo plast sesekljanega regrata, na vrh pa slanino in čebulo. Prelijemo z bešamelom in razžvrkljanimi jajci, potresemo s sirom in drobtinami. Zloženko pečemo 20 do 30 minut v pečici, segreti na 200 °C.

Nasvet

Vse tri osrednje sestavine zloženke (črni koren, topinambur in regrat) so bogate z inulinom – posebno vrsto škroba, ki ne dviguje krvnega sladkorja. Zato je jed zelo primerna za sladkorne bolnike.

15