Sestavine

  • 750 g mokastega krompirja
  • 120 g fino zmletega pšeničnega zdroba iz trde pšenice (durum)
  • 1 žlica ostre moke
  • šopek čemaževih listov
  • 50 g naribanega parmezana
  • 3 rumenjaki
  • sol
  • poper

omaka

  • ½ limone
  • 100 g masla

Priprava

1.

Krompir dobro operemo, neolupljenega zložimo v cedilo in postavimo v posodo za kuhanje v pari. Pokrijemo ga in v pari posoljene vode skuhamo do mehkega. Vodo odlijemo, kuhan krompir pa damo v posodo in pustimo, da na izključeni električni plošči izpareva. Da bodo cmoki lepo rahli, se mora krompir čim bolj posušiti. Še vroč krompir olupimo in pretlačimo.

2.

Čemaževe liste operemo in narežemo na tanke trakove. Pretlačenemu krompirju dodamo zdrob, moko, čemaž, parmezan, rumenjake in začimbe. Sestavine hitro zgnetemo v mehko testo. Razdelimo ga na dva do štiri dele in na delovni površini, ki smo jo potresli z zdrobom, oblikujemo v največ 2 cm debele valje. Razrežemo jih na 3 do 4 cm dolge njoke in nekoliko sploščimo s pomokanimi vilicami.

3.

Limonovo lupino drobno naribamo in iz limone iztisnemo sok. V primerni ponvi segrejemo maslo z limonovo lupino in sokom.

4.

Njoke do čvrstega skuhamo v zadostni količini vrele posoljene vode. Ko priplavajo na površino, jih s penovko poberemo iz vode in pretresemo na toplem limonovem maslu.

26