Sestavine

  • 3 krompirji
  • 2 šalotki
  • 1 strok česna
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1,5 dl belega vina
  • 4 žlice suhega vermuta
  • 1 l piščančje juhe ali vode
  • 150 g čemaža
  • sol
  • kajenski poper
  • ščepec naribanega muškatnega oreška
  • sok ½ limone
  • opečen kruh, ko postrežemo

Priprava

1.

Krompir operemo, olupimo in narežemo na drobne kocke. Šalotko in česen olupimo ter drobno narežemo.

2.

V kozici segrejemo oljčno olje, dodamo šalotko in česen ter rahlo zarumenimo. Nato dodamo krompirjeve kocke in zmešamo. Zalijemo z belim vinom in vermutom. Dolijemo juho ali vodo in krompir do mehkega skuhamo.

3.

Čemaž skrbno operemo, drobno narežemo, damo v juho in zmešamo s paličnim mešalnikom. Začinimo s soljo, kajenskim poprom, muškatnim oreškom in limonovim sokom. Vročo čemaževo juho nalijemo v jušne skledice ali globoke krožnike. Zraven postrežemo rezine rahlo opečenega belega kruha.

27