Čokoladni fondant
Klasična, a moderna sladica, ki vedno navduši
Čokoladni fondant
Klasična, a moderna sladica, ki vedno navduši
Recept je objavljen v reviji Dober tek, april 2011
ČAS PRIPRAVE: 1 ura + ohlajanje
KOLIČINA: 9 porcij / za 8 oseb
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Vroča sladica s tekočo sredico, ki jo lahko pripravimo vnaprej – le kdo bi se ji lahko uprl!
Sestavine
- 200 g kakovostne temne čokolade, nadrobljene na majhne koščke
- 200 g masla, narezanega na majhne koščke
- 200 g svetlo rjavega sladkorja
- 4 cela jajca
- 4 rumenjaki
- 200 g moke
- 50 g stopljenega masla za modelčke
- kakav v prahu za modelčke
- karamelna omaka (glej recept) in vaniljev sladoled ali pomarančni sorbet, ko postrežemo
Priprava
Pripravimo modelčke: na debelo jih premažemo s stopljenim maslom in postavimo v hladilnik ali zamrzovalnik. Čez ohlajeno plast masla nanesemo še eno plast stopljenega masla, nato pa v modelček stresemo žlico kakava v prahu. Modelček obračamo, da kakav popolnoma prekrije njegovo notranjost. Odvečni kakav stresemo nazaj v posodo in postopek ponovimo s preostalimi modelčki.
Nad lonec, v katerem voda rahlo vre, postavimo posodo in v njej počasi stopimo maslo in čokolado. Odstavimo in rahlo mešamo, da zmes postane homogena. Pustimo, da se 10 minut ohlaja.
V skledi z metlico ali z električnim mešalnikom stepemo cela jajca in rumenjake skupaj s sladkorjem, da dobimo gosto in svetlo zmes. Moko presejemo na jajca in zmes ponovno stepemo. V jajčno zmes vlijemo stopljeno čokolado v treh delih, vmes vsakokrat stepamo, dokler ne vmešamo vse čokolade, da dobimo homogeno in rahlo testo.
Testo prelijemo v vrč in ga enakomerno porazdelimo v modelčke. Fondante zdaj lahko zamrznemo za cel mesec, pred peko pa jih sploh ni treba odtajati. Za najmanj 20 minut jih postavimo v hladilnik, lahko pa v hladilniku čakajo tudi do naslednjega večera.
Pečico segrejemo na 200 °C. Fondante razporedimo po pekaču in pečemo 10 do 12 minut, da na vrhu nastane skorja in začno fondanti odstopati od modelčkov. Fondante vzamemo iz pečice in pustimo, da eno minuto počivajo, preden jih prevrnemo.
Fondante zrahljamo tako, da dno počasi premikamo, da fondanti odstopijo od sten in se odlepijo. Vsakega posebej previdno prevrnemo na dlan, da se prepričamo, da je odstopil, nato ga zvrnemo nazaj v modelček in pripravimo krožnike.
Karamelno omako damo v slaščičarsko brizgalko in na krožnik nabrizgamo spiralo. Na sredino postavimo fondant. Žlico pomočimo v vročo vodo in z njo oblikujemo sladoledne žličnike. Sladoled previdno položimo na fondant in takoj postrežemo.
Nasveti
Eden za rezervo
Če pripravljamo fondante za večerno zabavo, je bolje pripraviti enega več, da se lahko prepričamo, ali so spečeni, in smo »varni pred nesrečo«. Če bo šlo vse kot po maslu, nam zagotovo ne bo primanjkovalo gostov, ki si bodo zaželeli še eno porcijo.
Modelčki
Lahko uporabimo aluminijaste modelčke s prostornino 1,5 dl, keramične modelčke ali pa kar model za mafine. Temperature v receptu veljajo za keramične modelčke, če uporabimo kovinski model za mafine, pa čas peke skrajšamo na 10 minut.
Pripravimo vnaprej
Lepota tega recepta je v tem, da lahko testo pripravimo vnaprej. Fondanti čez noč z veseljem počakajo v hladilniku, v zamrzovalniku pa lahko počivajo ves mesec. Zamrznjene pečemo 5 minut dlje. Karamelno omako lahko pripravite tudi teden dni vnaprej.
Različice
Ko enkrat obvladamo pripravo fondantov, zlahka prilagajamo njihov okus. Za bolj alkoholno različico k čokoladi prilijemo drobro merico likerja Baileys. Za pomarančno-čokoladno različico dodamo nastrgano lupinico ene pomaranče, po želji pa še malo pomarančnega likerja.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.