Čokoladna pena s sirotko
Čokoladna pena s sirotko
Recept je objavljen v reviji Dober tek, maj 2017
ČAS PRIPRAVE: 3 ure + priprava
KOLIČINA: za 6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 2 lista želatine
- 1,6 dl sirotke
- 200 g temne čokolade (70 % kakava)
- 3 dl sladke smetane
- solni cvet ali morska sol
Priprava
V skledico nalijemo mrzlo vodo in v njej namočimo želatino.
V majhni kozici pri srednji temperaturi segrevamo sirotko, dokler se ne začne iz nje dvigati para. Lista želatine ožmemo in spustimo v sirotko; mešamo, dokler se povsem ne razpustita. Počakamo, da se vsebina kozice nekoliko ohladi.
Čokolado stopimo; prihranimo samo košček, ki ga bomo na koncu nastrgali po vrhu za okras. V stopljeno čokolado najprej vmešamo za 2 žlici sirotkine mešanice, potem pa jo postopoma, med nenehnim mešanjem prilivamo, dokler ne porabimo vse. Mešanica mora biti zelo sijoča.
Smetano stepemo srednje čvrsto. Najprej v čokoladno mešanico dobro vmešamo eno žlico smetane, nato pa narahlo in na hitro še preostalo. Kremo nadevamo v desertne kozarce in jih za 3 ure postavimo v hladilnik. Preden postrežemo, vsako porcijo potresemo s ščepcem solnega cveta ali morske soli in malo nastrgane čokolade.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.