Jabolčna pita z jabolčnikovo kremo
Jabolčna pita z jabolčnikovo kremo
Recept je objavljen v reviji Dober tek, november 2011
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 30 min + hlajenje testa
KOLIČINA: 12 kosov
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
testo
- 125 g masla
- 250 g ostre moke
- 125 g kristalnega sladkorja
- ½ žličke pecilnega praška
- 1 jajce
nadev
- 500 g jabolčnih krhljev
- 30 g praška za vaniljev puding
- 50 g ingverja
- 100 g kristalnega sladkorja
- 2,5 dl jabolčnika
- ščepec zmletega cimeta
- brusnična marmelada
- 100 g marcipana
- maslo za model
- papir in fižol za slepo peko
Priprava
Maslo narežemo na koščke in ga z moko, sladkorjem, pecilnim praškom ter jajcem hitro zgnetemo. Testo zavijemo v folijo in ga damo za pol ure v hladilnik. Model za pito premera 24 cm namažemo z maslom.
Testo razvaljamo na pomokani delovni površini 3 mm debelo, nato pa model obložimo s testom. Testeno podlago slepo spečemo: testo obložimo s papirjem za peko in fižolom; pečemo ga približno deset minut v prej ogreti pečici pri 180 °C, nato papir in fižol odstranimo. Ko se podlaga ohladi, jo namažemo z brusnično marmelado.
Marcipan tanko razvaljamo na delovni površini, ki smo jo potresli s sladkorjem v prahu. Marcipanovo ploščo položimo na marmeladno podlago.
Prašek za puding gladko zmešamo z malo jabolčnika. Ingver narežemo na debele rezine. K preostalemu jabolčniku dodamo sladkor in rezine ingverja ter zavremo. Vmešamo pudingovo zmes in med stalnim mešanjem kuhljamo dve minuti. Maso odstavimo, ingver odstranimo in maso začinimo s cimetom.
Jabolčne krhlje porazdelimo po marcipanovi podlagi in premažemo s kremo. Pito pečemo v pečici pri 180 °C približno 45 minut. Pečeno jabolčno pito pustimo nekaj časa počivati, da se krema lepo strdi, nato jo razrežemo na primerne kose in ponudimo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.