Sestavine

pečenka

  • 1,5 kg plečeta ali kareja damjaka
  • sol
  • poper
  • mešanica začimb za divjačino
  • malo olja za popekanje mesa
  • 1 čebula
  • 100 g mesnate slanine
  • 200 g korenovk
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 2,5 dl rdečega vina
  • 5 dl goveje jušne osnove
  • 2 žlici brusnične marmelade
  • 1,25 dl kisle smetane
  • rdeče zelje in kruhovi cmoki za prilogo

Priprava

1.

Meso začinimo s soljo in poprom, natremo z začimbno mešanico za divjačino ter zavijemo in povežemo s kuhinjsko vrvico, da ohrani obliko. V pekaču ga nato z vseh strani na olju močno popečemo.

2.

Meso vzamemo iz pekača in na toplem prihranimo. V soku od pečenja zlato rjavo popečemo drobno narezano čebulo. Dodamo na kockice narezano slanino in korenovke, vmešamo paradižnikovo mezgo in vse skupaj pražimo do rjave barve. Zalijemo z rdečim vinom, na hitro povremo, nato pa dolijemo govejo jušno osnovo, dodamo meso in pečemo v pokritem pekaču v prej ogreti pečici pri 220 °C približno 2 uri. Meso med peko večkrat zalijemo s sokom od pečenja in po potrebi dolivamo vino in jušno osnovo. Jelenovo pečenko narežemo na rezine ter ponudimo z omako, rdečim zeljem in kruhovimi cmoki.

37